• Посилання скопійовано

Чи мають вести касові книги фізособи-«єдинники» І групи?

ФОПи, які не застосовують РРО/ПРРО, оприбутковують готівку шляхом ведення помісячного обліку доходів без заповнення касових книжок

Чи мають вести касові книги фізособи-«єдинники» І групи?

Добропільська ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області звертає увагу, що згідно з пунктом 44.1 статті 44 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, інформації, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, визначеними абзацом першим пунктом 44.1 статті 44 Кодексу.

Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет - абзац 4 пункт 296.1 статті 296 Кодексу.

Відповідно до  абзацу першого пункту 296.1 статті 296 Кодексу, фізичні особи – підприємці (далі – ФОПи) – платники єдиного податку І-ІІ груп та платники єдиного податку ІІІ групи, які не є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів. Тобто такі ФОПи не повинні підтверджувати документами (в тому числі первинними документами) витрати на придбання товарів/послуг, а повинні вести лише облік доходів з урахуванням вимог пункту 44.1 статті 44 Кодексу. При цьому такі ФОПи повинні підтверджувати факт включення або не включення певних доходів до загального складу доходу стаття 292 Кодексу. Документами, які підтверджують дохід ФОПа, є документи, що підтверджують надходження коштів на поточний рахунок у банку або надходження готівкових коштів.

Оприбуткуванням готівки в касах суб’єктів господарювання, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням КОРО без застосування РРО, є занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО. Ця вимога стосується ФОПів, які не застосовують РРО/ПРРО на підставі Постанови Кабінету Міністрів України від 23.08.2000 №1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Постанова №1336).

Оприбуткування та облік ФОПом отриманих доходів здійснюється в книгах обліку доходів і витрат у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів у порядку, визначеному Кодексом.

Згідно з пунктом 39 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29.12.2017 №148, ФОПи касові книги не ведуть.

Тобто ФОПи, які не застосовують РРО/ПРРО (наприклад платники єдиного податку І групи) оприбутковують готівку шляхом ведення помісячного обліку доходів відповідно до абзацу першого пункту 296.1 статті 296 Кодексу без заповнення касових книжок.

У разі застосування РРО доходи, вказані ФОПом – платником єдиного податку, підтверджуються звітами РРО/ПРРО та виписками про рух коштів на рахунках, відкритих в установах банків.

У разі незастосування РРО/ПРРО згідно з Постановою №1336 доходи підтверджуються записами у книзі КОРО (здійсненими на підставі розрахункових квитанцій) та виписками про рух коштів на рахунках, відкритих в установах банків.

Джерело: ДПС у Донецькій області

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»