• Посилання скопійовано

ФОП–«загальники» без доходу зможуть не сплачувати ЄСВ

У Раді зареєстровано альтернативний законопроект №2190-1 «Про внесення змін до деяких Законів України щодо усунення дискримінації фізичних осіб-підприємців»

ФОП–«загальники» без доходу зможуть не сплачувати ЄСВ

Нещодавно ми повідомляли про появу законопроекта №2190, яким пропонується впровадження 30-денного періоду з моменту набрання чинності цього Закону, протягом якого самозайняті особи матимуть право здійснити реєстрацію припинення підприємницької діяльності без застосування до них штрафних (фінансових) санкцій за несплату ЄСВ. Його автором був Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Слідом за ним колектив нардепів зі "Слуги народу" зареєстрували альтернативний законопроект  №2190-1 "Про внесення змін до деяких Законів України щодо усунення дискримінації фізичних осіб-підприємців".

 

Що пропонується?

1. Чітко регламентувати у Законі про ЄСВ, що ФОП звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони працюють відповідно до закону за трудовим договором та отримують за основним місцем роботи та/або роботи за сумісництвом заробітну плату у загальному розмірі не менше гарантованої державою мінімальної заробітної плати, встановленої Законом про державний бюджет України на відповідний рік.

2. Повернути попередню редакцію п. 2 ч. 1 статті 7 Закону про ЄСВ щодо бази нарахування ЄСВ в частині його добровільності у разі відсутності господарської діяльності. Зокрема, конкретизувати, що якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник не сплачує ЄСВ, а має право самостійно визначити базу нарахування.

3. Регламентувати право контролюючих органів (зокрема, ДПС) у разі виявлення, що ФОП не здійснює господарську діяльність та не сплачує податки і збори більше ніж 6 (шість) місяців, звернутися до державного реєстратора із заявою про припинення господарської діяльності такого ФОП. При цьому контролюючий орган має повідомити такого ФОП письмово про намір звернутися до державного реєстратора за 30 днів до такого звернення.

4. Передбачити списання нарахованої, але не сплаченої пені, нарахованої на суму недоїмки по сплаті ЄСВ, в період від 1 січня 2017 року до моменту набрання чинності законопроекту, у разі його прийняття.

У разі прийняття цей  Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

***

Читайте також: ФОП без діяльності зможуть ліквідуватися без сплати ЄСВ: законопроект 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»