• Посилання скопійовано

НКЦПФР затвердила Положення про депозитарну діяльність

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку схвалила проект рішення "Про затвердження Положення про депозитарну діяльність", яке було прийняте на черговому засіданні регулятора. Про це повідомили у пресс-службі Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку

НКЦПФР затвердила Положення про депозитарну діяльність

За словами розробників, нормативний акт визначає порядок провадження депозитарної діяльності Центральним депозитарієм цінних паперів та депозитарними установами з надання послуг із зберігання та обліку цінних паперів, обліку і обслуговування набуття, припинення та переходу прав на цінні папери і прав за цінними паперами та обмежень прав на цінні папери на рахунках у цінних паперах. Документ встановлює вимоги до порядку відкриття та ведення рахунків у цінних паперах, порядку проведення операцій на рахунках у цінних паперах, порядку зарахування цінних паперів до системи депозитарного обліку при емісії, їх обліку та зберігання, а також списання цінних паперів у зв'язку з їх погашенням або анулюванням.

Регуляторний акт встановлює вимоги до порядку внесення змін до системи депозитарного обліку стосовно цінних паперів конкретного власника, стосовно всього випуску цінних паперів, а також стосовно здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів тощо.

Крім того, у Положенні про депозитарну діяльність містяться вимоги до діяльності учасників депозитарної системи та взаємовідносин між ними, а також вимоги до порядку складання реєстру власників іменних цінних паперів, у тому числі порядку взаємодії депозитарних установ з Центральним депозитарієм щодо складання реєстру, вимоги до змісту внутрішніх документів професійних учасників депозитарної системи України.

"Практичне значення і цільова спрямованість цього регуляторного акта полягає у підвищенні надійності захисту майнових прав інвесторів, поліпшенні інвестиційного клімату в країні", - зазначила з цього приводу директор Департаменту регулювання депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності Ірина Курочкіна.

У процесі підготовки проекту рішення Комісія обговорювала текст з учасниками ринку, прийняла їх рекомендації, які увійшли до уточненої редакції документу. На даний час Положення направлено до Мін’юсту для процедури держреєстрації.

Даний документ було підготовлено в рамках реалізації Національного плану дій на 2013 рік, щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава".

Джерело: УНН

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»