• Посилання скопійовано

Уряд ухвалив зміни до Податкового кодексу, які спростять процедуру започаткування бізнесу

На засіданні Уряду 15 травня 2013 р. ухвалено проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків»

Уряд ухвалив зміни до Податкового кодексу, які спростять процедуру започаткування бізнесу

Документ спрямований на спрощення процедур започаткування бізнесу та забезпечення вільного і безоплатного доступу до інформації із держреєстрів, що містять відомості про суб’єктів господарювання.

Голова Держпідприємництва Михайло Бродський погодив даний законопроект.

Проектом Закону передбачено:

- скорочення граничного строку повідомлення фінустановами податкових органів про відкриття рахунків платників податків, а також строку повідомлення податковими органами фінансових установ про взяття або відмову у взятті таких рахунків на облік (замість трьох робочих днів пропонується встановити граничний строк «не пізніше наступного робочого дня»);

- оприлюднення на єдиному веб-порталі інформації про взяття суб’єктів господарювання на облік в Міндоходів, їх реєстрацію як платників ПДВ (у тому числі як суб’єктів спеціального режиму оподаткування) та єдиного податку;

- скасування необхідності отримання свідоцтв про реєстрацію платника ПДВ (у тому числі як суб’єкта спеціального режиму оподаткування) та єдиного податку і забезпечення права платника податку на отримання витягу з відповідного реєстру в Міністерстві доходів і зборів;

- надати можливість суб’єкту господарювання, який не зареєстрований платником ПДВ, обирати ставку єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ, у разі зміни групи платників єдиного податку шляхом реєстрації платником ПДВ відповідно до розділу V Кодексу і подання заяви щодо зміни групи платників єдиного податку. 

Розробник документу, Міністерство доходів та зборів, також пропонує відмінити необхідність подання платниками податків повідомлень про об’єкти оподаткування за місцезнаходженням кожного із таких об’єктів. Крім того, планують звільнити платників податків від обов’язку повідомляти контролюючі органи про зміни у своїх даних, якщо такі зміни внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, тощо.

Нагадаємо, що законопроект підготовлено згідно з планом заходів, схваленого на засіданні Уряду 30 січня 2013 року. Мета реалізації зазначеного плану – підвищення позицій України у рейтингу Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації «Ведення бізнесу».

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»