• Посилання скопійовано

Інспектори зможуть зупиняти чи забороняти діяльність підприємства лише через адмінсуд

Прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення обмежень у провадженні господарської діяльності» (реєстр.від 03.04.2013 р. №2698). Проект документа було внесено Президентом України Віктором Януковичем

Інспектори зможуть зупиняти чи забороняти діяльність підприємства лише через адмінсуд

Згідно з прийнятим Законом, контролюючі органи зможуть зупиняти чи забороняти діяльність підприємств, реалізацію продукції, виконання робіт та надання послуг виключно через суди, а саме адміністративні. Вирішувати питання про заборону, зупинення господарської діяльності підприємців вони будуть за позовом контролюючого органу за скороченою процедурою.

Контролюючий орган зобов’язаний не пізніше наступного робочого дня з дня видання (прийняття) відповідного розпорядчого документа звернутися до адмінсуду з позовом про підтвердження обґрунтованості вжиття контролюючим органом заходів реагування.

Закон також вводить низку змін стосовно експертизи проектів будівництва. Так, скасовується експертиза з питань цивільного захисту. Крім того, з центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, знімаються повноваження проводити  експертизи проектів будівництва.

Прийняті зміни скасовують необхідність подавати декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки. Дана норма застосовуватиметься у випадку використання об'єктів, що в установленому законодавством порядку приймаються в експлуатацію після завершення будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту.

Не потрібно буде подавати зазначену декларацію відповідності до 1 січня 2014 року і іншим підприємцям. Це стосується суб’єктів господарювання, які діють на підставі дозволів на початок роботи новостворених підприємств, введення в експлуатацію нових і реконструйованих виробничих об'єктів та об'єктів іншого призначення, впровадження нових технологій, передачу для виробництва зразків нових пожежонебезпечних машин, механізмів, устаткування та продукції, виданих відповідно до Закону України «Про пожежну безпеку».

Разом з тим, згідно з прийнятим Законом, дозвільний орган повинен зареєструвати безоплатно декларацію протягом 10-ти робочих днів з дня її надходження. Якщо декларацію не зареєстровано і не відмовлено в її реєстрації в установлений строк, підприємець має право розпочинати діяльність вже на наступний день після завершення строку, встановленого для реєстрації. У такому разі декларація вважається зареєстрованою.

Замовники будівництва також можуть отримати на безоплатній основі необхідні  вихідні дані у центральному органі виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»