• Посилання скопійовано

Діяльність ріелторів пропонують врегулювати

Минэкономразвития подготовило проект Закона о риэлторской деятельности, цель которого уменьшить количество злоупотреблений в этой сфере

Діяльність ріелторів пропонують врегулювати

Як повідомила прес-служба Мінекономрозвитку, міністерство підготувало законопроект  «Про особливості провадження ріелторської діяльності», у якому визначається правове підґрунтя для здійснення ріелторської діяльності в Україні, основні норми  державного регулювання цього виду діяльності,  що створить надійну систему захисту прав споживачів ріелторських послуг, а також забезпечить належний рівень професійної діяльності учасників ринку ріелторських послуг.

Наразі діяльність ріелторів у нашій державі законодавчо не врегульована. Як правило, здійснення таких послуг зазначається як «підприємницька діяльність з надання інформаційних послуг».

Відсутність належного законодавчого регулювання ріелторської діяльності, як окремого виду господарської діяльності, щодо надання послуг, пов'язаних з вчиненням правочинів з нерухомістю, призводить до того, що досить часто ріелторською діяльністю займаються так звані «сірі» ріелтори, що діють напівлегально.

Все це негативно позначається як на рівні захисту прав та законних інтересів споживачів ріелторських послуг, так і в цілому на ринку нерухомості.

Як зазначив директор Департаменту державної регуляторної політики та розвитку підприємництва Мінекономрозвитку Ігор Шевердін, досвід європейських держав засвідчує, що посередницька діяльність в операціях з нерухомістю суворо регламентована. Ріелторські послуги підлягають ліцензуванню, споживач цих послуг на законодавчому рівні захищений від отримання неякісних послуг, оплата послуг ріелтора є законодавчо фіксованою, а її отримання контролюється державними органами.

«Для України є дуже актуальним прийняття профільного закону про ріелторську діяльність. Розроблений документ буде визначати правові, економічні та організаційні засади у цій сфері, підготовленого з урахуванням прогресивної міжнародної практики. Прийняття закону дозволить визначати належність рівня професійної діяльності учасників ринку ріелторських послуг та надійніше захищати права і законні інтереси споживачів ріелторських послуг», - сказав директор Департаменту державної регуляторної політики та розвитку підприємництва Мінекономрозвитку.

Проект Закону розміщено на сайті Мінекономрозвитку для проведення громадського обговоренняПрийняття проекту Закону дозволить підвищити рівень захисту прав та законних інтересів споживачів ріелторських послуг, якими є як власники нерухомості, так і її покупці та зменшить кількість зловживань у сфері провадження ріелторської діяльності.

На підставі: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»