• Посилання скопійовано

Прийнято закон про надання держдопомоги суб'єктам господарювання

1 липня 2014 року парламентарії прийняли закон про державну допомогу суб’єктам господарювання

Прийнято закон про надання держдопомоги суб'єктам господарювання

Законом вводиться контроль за наданням державної економічної допомоги суб’єктам господарювання у спосіб, який не призводить до негативних наслідків для конкуренції, зокрема, її усунення, обмеження чи спотворення.

Закон «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» (реєстраційний номер законопроекту 2749) розроблений Антимонопольним комітетом України на виконання Національного плану дій на 2013 рік.

Законом, зокрема передбачаються такі механізми:

- запровадження моніторингу чинної державної допомоги;

- формування реєстру державної допомоги, звітності з питань державної допомоги у порядку, визначеному Уповноваженим органом (Антимонопольним комітетом України);

- здійснення інвентаризації та формування реєстру державної допомоги на підставі інформації про програми (схеми) допомоги та індивідуальну допомогу, що існувала на день набуття чинності цим Законом;

- запровадження контролю за впливом державної допомоги на конкуренцію, у тому числі нагляд за  новою, незаконною (неповідомленою) допомогою, та за нецільовим використанням державної допомоги;

Законом визначені повноваження Уповноваженого органу щодо здійснення моніторингу державної допомоги, контролю за впливом на конкуренцію та прийняття відповідних рішень, а також нагляду за діями органів влади та органів місцевого самоврядування в частині дотримання вимог цього Закону щодо надання звітності та підготовки повідомлень про нову державну допомогу.

Також передбачається, що Уповноважений орган не є надавачем державної допомоги та має незалежний статус, що забезпечує обґрунтованість та неупередженість під час прийняття рішень.

Прийняття закону сприятиме подальшому узгодженню конкурентної політики України зі стандартами ЄС та виконанню міжнародних зобов’язань, визначених в Угоді про партнерство та Співробітництво України та ЄС, Договорі про заснування Енергетичного Співтовариства, а також в порядку денному Асоціації України-ЄС.

Закон набирає чинності через три роки після його опублікування.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь