• Посилання скопійовано

Дохідну частину Держбюджету-2020 пропонують збільшити: за рахунок чого?

Комітет ВРУ з питань бюджету запропонував зміни до проекту Держбюджету-2020 для збільшення доходів. Основним інструментом при цьому буде посилення контролю за сплатою та відшкодуванням податків

Дохідну частину Держбюджету-2020 пропонують збільшити: за рахунок чого?

Як ми повідомляли, 18 жовтня Верховна Рада схвалила постанову №2000-П "Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2020 рік", що фактично означає підтримку проекту державного бюджету на 2020 рік в першому читанні. 

Постанова №2000-П вносить чимало правок до проекту Держбюджету-2020. За нею Уряд має підготувати проект Держбюджету на 2020 рік до другого читання та подати його на розгляд ВРУ у двотижневий строк з дня набрання чинності цією Постановою.

Водночас Бюджетний комітет вже дав доручення КМУ збільшити у проекті Держбюджету-2020 до другого читання розмір прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Про це ми писали тут.

Зростання цих показників призведе не лише до збільшення зарплат у бюджетників, а й до збільшення решти соцвиплат з бюджету. Але на все це треба десь брати кошти і робити це збалансовано, щоб не створювати надмірного дефіциту бюджету.

Тому планується здійснити й збільшення доходів Держбюджету-2020. Про це поговоримо далі. 

 

За рахунок чого збільшать доходи бюджету?

Зокрема, за п. 2.3 Постанови Уряд має опрацювати питання збільшення доходів проекту державного бюджету на 2020 рік відповідно до темпу зростання номінального валового внутрішнього продукту та за рахунок покращення адміністрування податків і зборів.

Далі йдуть загальні і досить відомі слова, але в які конкретні рішення КМУ вони перетворяться, покаже лише час. Наразі пропонується:

  • вжиття заходів щодо погашення податкового боргу платників податків перед бюджетом;
  • всебічне застосування автоматизованої системи аналізу та управління ризиками;
  • недопущення проявів корупції у контролюючих органах;
  • зниження рівня тіньової економіки;
  • включаючи руйнування схем мінімізації податкових зобов'язань;
  • запобігання та протидію контрабанді;
  • запобігання незаконному відшкодуванню ПДВ та відмиванню коштів через офшорні зони).

Але це ще не все, бо далі йде вже конкретика! І вона багатьох не порадує.

 

Захід №1: зміни у ставках податків та митних платежів

Комітет доручив розглянути можливість збільшення доходів проекту Державного бюджету на 2020 рік (з внесенням відповідних законодавчих ініціатив). А саме:

  1. за рахунок приведення ставки ПДФО на доходи у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами – платниками податку на прибуток підприємств, до рівня базової ставки (18%). Наразі ставка ПДФО для дивідендів становить 5%;
  2. акцизного податку, екологічного податку, рентної плати за рахунок підвищення ставок оподаткування відповідних платежів, визначених в абсолютних значеннях, з урахуванням індексів споживчих цін, індексів цін виробників промислової продукції;
  3. акцизного податку за рахунок запровадження такого податку на метанол із ставкою оподаткування у розмірі 245 євро за 1 тонну 100-відсоткового метанолу;
  4. за рахунок законодавчого унормування звільнення від оподаткування ПДВ операцій з вивезення в митному режимі експорту зернових та технічних культур замість оподаткування таких товарів за нульовою ставкою;
  5. за рахунок скасування звільнення від оподаткування ПДВ операцій із ввезення на митну територію України вітроенергетичних установок, сонячних панелей, трансформаторів, електронних блоків для вітряних та сонячних електростанцій;
  6. встановлення максимальних ставок ввізного мита на рівні ЄС;
  7. скасування застосування Україною у торгівлі з країнами СНД кумулятивного принципу до сировини/матеріалів походженням з РФ шляхом денонсації у торгівлі з РФ Правил визначення країни походження товарів у СНД від 20.11.2009 р.;
  8. за рахунок запровадження справляння такого збору з транспортних засобів, що зареєстровані за межами України, загальною массою до 3,5 тонни.

 

Захід №2: судові справи щодо неузгоджених податкових зобов’язань

Окремо Комітет надав доручення Уряду здійснити інвентаризації судових справ щодо неузгоджених податкових зобов'язань платників податків станом на 1 жовтня 2019 року. А на підставі проведеного аналізу факторів, що призвели до багаточисельних судових процесів, внести необхідні зміни до своїх нормативно-правових актів та за необхідності пропозиції змін до законодавчих актів України.

 

Захід №3: перегляд податкових пільг

Уряд здійснить інвентаризацію податкових пільг та має внести пропозиції щодо їх оптимізації з метою створення рівних умов конкуренції для всіх платників податків та збільшення доходів бюджету.

Також Уряд має провести верифікацію власників спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами, які подавали нульовий показник у податкові розрахунки з рентної плати за користування надрами за 2019 рік, щодо невиконання умов користування надрами, передбачених дозволом або відповідною угодою, та прийняти рішення щодо доцільності подальшого використання відповідного дозволу або його анулювання і подальшого продажу через аукціон.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»