• Посилання скопійовано

Коментар до ІПК від 21.07.2021 р. № 2880/ІПК/26-15-04-05-18

Щодо порядку визначення доходу платника єдиного податку

ГУ ДПС У М.КИЄВІ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ від 21.07.2021 р. № 2880/ІПК/26-15-04-05-18

 

Головне управління ДПС у м. Києві на звернення щодо порядку визначення доходу платника єдиного податку, керуючись ст. 52  Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI, зі змінами (далі - Кодекс), повідомляє.

Товариство повідомило, що є платником єдиного податку третьої групи зі ставкою 5 відсотків доходу та планує укласти договір комісії на реалізацію послуг комітента, на підставі якого виступатиме комісіонером.

Товариство запитує, на яку дату виникає дохід комісіонера юридичної особи платника єдиного податку: дату отримання транзитних коштів, дату підписання звіту комісіонера чи дату перерахування транзитних коштів комітенту без утриманої суми винагороди?; які податкові обов’язки можуть виникати додатково?; чи не вважатиметься в даному випадку порушення умов перебування на спрощеній системі оподаткування?

Товариством не надано проект договору, однак в зверненні зазначено, що в договорі буде вказано наступне: комісіонер, в кінці місяця, надаватиме звіт комітенту про виконання посередницьких операцій, на підставі якого буде нараховуватися комісійна винагорода; комісійна винагорода буде утримуватись із транзитних коштів, що підлягають перерахуванню комітенту.

За договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента (п. 1 ст. 1011 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ)).

Комітент повинен виплатити комісіонерові плату в розмірі та порядку, встановлених у договорі комісії (п. 1 ст. 1013 ЦКУ).

Особливості застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності визначено главою 1 розділу XIV Кодексу.

Згідно з п. п. 2 п. 292.1 ст.292 Кодексу доходом юридичної особи – платника єдиного податку є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3
ст. 292 Кодексу.

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акту приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ст. 292 Кодексу).

У разі надання послуг, виконання робіт, зокрема за договорами комісії, доходом платника єдиного податку є сума отриманої винагороди повіреного (агента) (п. 292.4 ст. 292 Кодексу).

Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи є календарний квартал (п. 294.1 ст. 294 Кодексу).

Таким чином, суми комісійної винагороди Товариства включаються ним для цілей оподаткування єдиним податком до складу доходу та податкової декларації у кварталі, якому відбулось їх надходження на розрахунковий рахунок підприємства.

Укладання договорів комісії не сприяє виникненню інших податкових обов’язків, крім тих, які зазначені вище, а також не перешкоджає перебуванню Товариства на спрощеній системі оподаткування.

Додатково повідомляємо, що п. 528 підр. 10 розд. XX Кодексу тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених, зокрема ст. 52 і 53 Кодексу щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»