• Посилання скопійовано

Імпортерам активних фармацевтичних інгредієнтів не потрібно отримувати ліцензію

Держпідприємництво проти дублюючого контролю за якістю іноземних ліків

На сьогодні в Україні контроль за якістю іноземних ліків регулюється достатньою кількістю законодавчих актів. Тож введення ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ), яке передбачається з 1 січня 2015 року, дублює окремі норми чинного законодавства. Таке нововведення Держпідприємництво вважає недоцільним.

Нагадаємо, що у березні 2013 року були внесені зміни в закони України «Про лікарські засоби» і «Про ліцензування», а також, окрім визначення терміна «активний фармацевтичний інгредієнт» (АФІ), було запроваджено абсолютно новий підхід до імпорту лікарських засобів – ліцензування. Такі зміни внесені з метою скорочення «ланцюжка поставок».

Джерелом ідеї щодо ліцензування імпорту було положення законодавства ЄС (щодо спрощення процедури контролю якості імпортованої продукції).

Паралельно зі згаданими змінами МОЗом ініціювалася норма щодо введення ліцензування імпорту АФІ з 1 січня 2015 року.

Проте, дана норма викликала незадоволення у підприємців. Введення ліцензування імпорту АФІ може призвести до обов’язкового підтвердження відповідності умов виробництва АФІ (субстанцій) вимогам належної виробничої практики (GMP). Проте, у світовій практиці відсутня норма щодо обов’язкової наявності сертифіката відповідності вимогам GMP для АФІ.

МОЗу довелося, все-таки, розробити законопроект, яким скасовується введення ліцензування імпорту АФІ з 1 січня 2015 року.

Держпідприємництво погодило відповідний проект з другої спроби: після того, як МОЗом були враховані зауваження Держпідприємництва щодо внесення відповідних змін до Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності»в частині виключення АФІ з категорії лікзасобів.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»