• Посилання скопійовано

Продаж алкоголю та тютюнових виробів з доставкою – поза законом: роз’яснює ДПС

Податківці розглянули питання щодо можливості за допомогою кур’єрів-працівників здійснювати доставку покупцям алкогольних напоїв та тютюнових виробів, що були замовлені через інтернет з відстроченням платежу

Продаж алкоголю та тютюнових виробів з доставкою – поза законом: роз’яснює ДПС

Коментар до ІПК ДПС від 24.04.2020 р. №1652/6/99-00-05-04-01-06/ІПК

Чи можна продавати алкоголь та тютюн з доставкою?

Ключовим питанням у коментованій ІПК є питання щодо можливості здійснювати реалізацію тютюнової та алкогольної продукції (в тому числі пива) шляхом доставки. Податківці зазначили, що місцем реалізації товарів (місцем торгівлі) при проведенні розрахункової операції на повну суму покупки шляхом роздрукування в стаціонарному магазині, обладнаному РРО, розрахункового документа (касового чеку), в якому зазначена форма оплати «кредит/післяплата/відстрочення платежу», є місце отримання кінцевим споживачем таких товарів.

Своєю чергою, за ст. 1 Закону №481 місце торгівлі – це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, обладнане РРО (незалежно від їх кількості) або де є КОРО (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів, яке відповідає таким вимогам:

  • для тютюнових виробів та пива – без обмеження площі;
  • для алкогольних напоїв, крім пива, – торговельною площею не менше 20 кв. метрів.

Крім того, відповідно до абз. 14 ст. 1 Закону №481 роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами повинна здійснюватися відповідно до отриманих ліцензій на роздрібну торгівлю, які, зокрема, передбачають наявність відповідних місць торгівлі для здійснення реалізації цих товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування.

А отже, здійснення підприємством доставки алкогольних напоїв та тютюнових виробів замовнику-покупцю (кінцевому споживачу), що були замовлені через інтернет-сторінку стаціонарного магазину (зокрема, за умови роздрукування розрахункового документа, в якому зазначено форму оплати «кредит/післяплата/відстрочення платежу», який був роздрукований в стаціонарному магазині, обладнаному РРО) буде суперечити вимогам чинного законодавства, зокрема, в частині реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів не за місцем фактичного розташування місця торгівлі.

І це не перше таке роз’яснення від податківців (наприклад, читайте тут та тут).

Хоча подекуди вони відступають від такої позиції. Так, харківські податківці у ІПК від 13.02.2018 р. №601/ІПК/20-40-14-10-16 зазначали, що доставка алкогольних напоїв за адресою покупця можлива за умови їх продажу через спеціалізовані господарські одиниці та за наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем.

Варто зважати на те, що всі ці роз’яснення є індивідуальними консультаціями і можуть бути використані (або оскаржені) лише тим платником, який їх отримав. Тому якщо платник податку планує здійснювати таку діяльність, йому варто отримати власну ІПК.

 

Продаж алкоголю, замовленого через інтернет магазин: що зазначати у чеку?

Незважаючи на те, що сам продаж алкоголю та тютюнової продукції шляхом їх доставки покупцю (кінцевому споживачу) податківці вважають поза законом, роз’яснення щодо заповнення чеку при продажу через інтернет-сайт вони надали.

Так, п. 1 та 2 розд. II Положення №13 визначено, що фіскальний касовий чек на товари (послуги) – це розрахунковий документ, надрукований РРО при проведенні розрахунків за продані товари (надані послуги), який повинен містити обов’язкові реквізити згідно з визначеним переліком, в тому числі позначення форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит, тощо) та суму коштів за цією формою оплати.

При цьому у разі реалізації товарів, кошти за які підприємством на момент відвантаження таких товарів не було отримано, у розрахунковому документі (касовому чеку) необхідно зазначати форму оплати «кредит/післяплата/відстрочення платежу».

Тобто податківці вважають, що у випадку проведення розрахункових операцій з відстроченням платежу або в кредит (зокрема, при продажу підприємством алкогольних напоїв та тютюнових виробів, замовлених через інтернет-сторінку стаціонарного магазину) необхідно при відпуску товару (послуги) видати покупцеві розрахунковий документ встановленої форми зі зазначенням у ньому форми оплати «кредит/післяплата/відстрочка платежу».

Надалі отримання коштів, які надходять у рахунок продажу товару з відстроченням платежу, слід оприбутковувати у касі підприємства з оформленням прибуткових касових ордерів, або сума готівкових коштів, отримана від покупця, що відповідає сумі, зазначеній у фіскальному чеку з формою оплати «кредит/післяплата/відстрочка платежу», вноситься до скриньки РРО та пам’яті відповідного РРО шляхом виконання на цьому РРО операції «службове внесення» з наступним зазначенням на службовому документі номера фіскального чеку, за яким здійснено реалізацію товару з відстроченням платежу.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»