• Посилання скопійовано

Послуги з придбання та доставки алкоголю та сигарет заборонені: позиція ДФС

ДФСУ роз’яснила, що діяльність з придбання та доставки алкогольних напоїв та тютюнових виробів порушує умови продажу таких товарів, а тому є забороненою

Послуги з придбання та доставки алкоголю та сигарет заборонені: позиція ДФС

ДФСУ у ІПК від 29.07.2019 р. №3535/6/99-99-12-02-02-15/ІПК зазначила, що п. 11 ч. 1 ст. 15-3 Закону №481 встановлено заборону щодо продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів у невизначених для цього місцях торгівлі.

При цьому місце торгівлі - це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів та пива – без обмеження площі, для алкогольних напоїв, крім пива – торговельною площею не менше 20 кв. метрів, обладнане РРО (незалежно від їх кількості) або де є Книги обліку розрахункових операцій (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів (абз. 14 ст. 1 Закону №481).

Крім цього, податківці зазначили, що придбання підприємством алкогольних напоїв або тютюнових виробів містить ознаки комерційного використання (незалежно від форми розрахунків) та згідно з абз. 12 ст. 1 Закону №481 відноситься до оптової торгівлі.

Таким чином, придбання підприємством алкогольних напоїв (крім безалкогольного пива) та тютюнових виробів у роздрібних магазинах та подальша їх доставка кінцевому споживачу є порушенням умов щодо продажу таких товарів (як продаж у невизначених для цього місцях).

І ще зверніть увагу! Суб'єкт господарювання не має права придбавати алкогольні та тютюнові товари в роздрібній мережі для подальшого їх комерційного використання. Тобто купити ці товари можна лише у продавця, який має ліцензію на оптову торгівлю цими товарами.

 

Яка відповідальність очікує за порушення?

Відповідальність за порушення вимог щодо місця продажу алкогольних та тютюнових товарів встановлена ч. 2 ст. 17 Закону №481 і становить 6800 гривень.

Водночас зауважимо, що не все так безнадійно (про те як можна здійснювати продаж таких товарів з доставкою ми писали тут). Однак все одно придбавати такі товари для подальшої роздрібної реалізації доведеться лише у продавців-оптовиків.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»