• Посилання скопійовано

Пропонується запровадити відкритий доступ до майнових реєстрів

Підготовлено законопроект, яким передбачається спростити доступ до даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Державного земельного кадастру

Пропонується запровадити відкритий доступ до майнових реєстрів

У рамках діяльності робочої групи з розроблення актів законодавства в процесі реалізації Програми діяльності Кабінету Міністрів України 8 квітня 2014 року у Мін’юсті відбулося засідання секції з реформи антикорупційного законодавства.

У засіданні взяли участь заступник Міністра юстиції Руслан Рябошапка, Голова Укрдержреєстру Ігор Алексєєв, представники громадськості.

Предметом обговорення став підготовлений громадськими експертами законопроект «Про внесення змін до деяких законів України (щодо розкриття інформації про речові права з метою запобігання корупції та захисту відносин власності)».

Проектом акта передбачається спростити доступ до даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Державного земельного кадастру, що у свою чергу сприятиме забезпеченню дотримання принципів відкритості та прозорості їх ведення, дозволивши тим самим зменшити корупційні ризики у цих сферах, а також запобігати неправомірному набуттю прав власності.

Згідно із запропонованим підходом, кожна особа зможе одержати актуальну інформацію із вказаних баз даних в електронному вигляді відповідно через офіційні веб-сайти Укрдержреєстру та Держземагентства. Для цього користувачу необхідно буде зареєструватися на сайті, вказавши відомості про себе. Зазначивши адресу об’єкта нерухомості, громадяни зможуть одержати інформацію про його власника.

З іншого боку, звернувшись до вказаних органів, власник відповідного об’єкта зможе дізнатися про перелік осіб, яким надавався доступ до відомостей про належний йому об’єкт.

За результатами обговорення проект буде доопрацьовано та внесено на розгляд Верховної Ради України.

Секція продовжує інтенсивно напрацьовувати інші пропозиції щодо реформування системи запобігання і протидії корупції, мінімізації корупційних ризиків у різних сферах суспільного життя.

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»