• Посилання скопійовано

Безнадійна заборгованість: ознаки та умови визнання

У разі недостатності майна боржника - фізичної або юридичної особи для повного погашення заборгованості визнання заборгованості безнадійною можливе за умови, що дії з розшуку зареєстрованого за боржником майна виявилися безрезультатними

Безнадійна заборгованість: ознаки та умови визнання

Податківці зазначають, що товари чи послуги, які отримані платником та не оплачені протягом терміну позовної давності, вважаються безоплатно отриманими, право на податковий кредит щодо таких товарів/послуг у платника ПДВ відсутнє, сума заборгованості, що не стягнута після закінчення строку позовної давності, визнається безнадійною та класифікується як  безповоротна фінансова допомога.

Щодо простроченої заборгованості фізичної або юридичної особи, не погашеної внаслідок недостатності майна зазначеної особи, така заборгованість визнається безнадійною за умови, що дії щодо примусового стягнення майна боржника не призвели до повного погашення заборгованості.

Виконавчий документ, на підставі якого відкрито виконавче провадження, за яким виконання не здійснювалося або здійснено частково, повертається стягувачу у разі, якщо:

-  у боржника відсутнє майно, на яке може бути звернуто стягнення, а здійснені державним виконавцем відповідно до цього Закону заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними;

- боржник - фізична особа чи майно боржника, розшук яких здійснювався органами Національної поліції, не виявлені протягом року з дня оголошення розшуку.

Таким чином, у разі недостатності майна боржника - фізичної або юридичної особи для повного погашення заборгованості визнання заборгованості безнадійною згідно з ст. 14 ПКУ можливе за умови, що дії з розшуку зареєстрованого за боржником майна виявилися безрезультатними, а інше майно у боржника - відсутнє, що підтверджується постановою державного виконавця про повернення виконавчого документа у порядку і на умовах, визначених Законом №606.

Дуже часто вони звертають увагу на списання кредиторської заборгованості:

- Списання дебіторської та кредиторської заборгованостей: що з ПДВ?

- Нюанси коригування податкового кредиту при списанні кредиторської заборгованості

- Відображаємо в обліку з податку на прибуток та ПДВ списання кредиторської заборгованості

Проте думка податківців залишається не змінною. При списанні кредиторської заборгованності потрібно коригувати визнаний ПК з ПДВ.

На нашу думку, нараховувати компенсаційні ПЗ з ПДВ тут не слід (не діє жодна із підстав, перелічених в п. 198.5 ПКУ). 

Але й в ЗІР (підкатегорія 101.07) податківці наголошують  “…платник податку – покупець повинен відкоригувати податковий кредит, оскільки оплата за поставлені товари/ послуги так і не відбувається. При цьому таке коригування відбувається на дату списання боргу та здійснюється на підставі бухгалтерської довідки”. 

Джерело: ДФС у Вінницькій області

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»