• Посилання скопійовано

Страховики мають привести свою діяльність у відповідність до нового Положення про обов'язкові критерії і нормативи

Нацкомфінпослуг затвердила Положення про обов'язкові критерії і нормативи достатності капіталу та платоспроможності, ліквідності, прибутковості, якості активів та ризиковості операцій страховика

Страховики мають привести свою діяльність у відповідність до нового Положення про обов'язкові критерії і нормативи

Офіс великих платників повідомляє, що Нацкомфінпослуг розпорядженням від 07.06.2018 р. №850 затвердила Положення про обов'язкові критерії і нормативи достатності капіталу та платоспроможності, ліквідності, прибутковості, якості активів та ризиковості операцій страховика.

Це розпорядження набирає чинності з 30 червня 2018 року, але не раніше дня його офіційного опублікування (3 серпня 2018 року).

При цьому втрачає чинність Положення про обов'язкові критерії та нормативи достатності, диверсифікованості та якості активів страховика, затверджене розпорядженням Нацкомфінпослуг від 23.02.2016 р. №396.

Відповідно до р. ІІІ Положення норматив платоспроможності та достатності капіталу – це сума прийнятних активів, яка на будь-яку дату має бути не меншою нормативного обсягу активів, що визначається як більша з таких величин:

З + К;    З + НЗП,  де

З (зобов'язання) - величина довгострокових та поточних зобов'язань і забезпечень, що розраховується відповідно до законодавства та визначається як сумарна величина розділів II - IV пасиву балансу (Звіту про фінансовий стан), форма і склад статей якого визначаються П(с)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності";

К - величина, що дорівнює:

  • 30 млн грн - для страховика, який здійснює або планує здійснювати види страхування інші, ніж страхування життя;
  • 45 млн грн - для страховика, який здійснює або планує здійснювати страхування життя;

НЗП - нормативний запас платоспроможності, який розраховується відповідно до законодавства.

При цьому, з дня набрання чинності розпорядженням і по 30 грудня 2018 року включно вимоги р. III Положення застосовуються так: норматив платоспроможності та достатності капіталу визначається як сума прийнятних активів, яка на будь-яку дату має бути не меншою величини довгострокових та поточних зобов'язань і забезпечень, розраховується відповідно до законодавства та визначається як сумарна величина розділів II - IV пасиву балансу (Звіту про фінансовий стан), форма і склад статей якого визначаються П(С)БО 1,  включаючи величину страхових резервів, що розраховується відповідно до законодавства.

Згідно з розпорядженням страховики повинні привести свою діяльність у відповідність до вимог Положення:

- р. III Положення з урахуванням, що при розрахунку нормативу платоспроможності та достатності капіталу відповідно до р. III Положення:

  • з 31 грудня 2018 року по 29 червня 2019 року включно - застосовуються 30 % величини К та 30 % величини НЗП;
  • з 30 червня 2019 року по 29 червня 2020 року включно - застосовуються 60 % величини К та 60 % величини НЗП;
  • з 30 червня 2020 року - застосовуються в повному обсязі величини К та НЗП;

- р. IV Положення «Норматив платоспроможності та достатності капіталу власника істотної участі», р. VI Положення «Норматив якості активів» до 31 грудня 2018 року.

Розпорядженням встановлено, що вимоги пп. 12 п. 6 р. II Положення «Критерії ліквідності, прибутковості та якості активів страховика», пп. 6 п. 2 р. V Положення «Норматив ризиковості операцій» не поширюються на права вимоги до перестраховиків-нерезидентів за договорами перестрахування ризиків щодо договорів страхування життя з фізичними особами, істотними умовами яких є перестрахування ризиків у перестраховика-нерезидента, що були укладені до 1 січня 2005 року включно та продовжують діяти після набрання чинності Положенням.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»