• Посилання скопійовано

Індекс інфляції за липень — 99,3%, з початку року — 103,6%

За даними Держстату, споживчі ціни в липні 2018 року порівняно з попереднім місяцем знизилися на 0,7%, з початку року зросли на 3,6%

Індекс інфляції за липень  — 99,3%, з початку року — 103,6%

Згідно з повідомлення Держстату від 09.08.2018 р. №155/0/11.1вн-18, споживчі ціни в липні 2018 року порівняно з попереднім місяцем знизилися на 0,7%, з початку року зросли на 3,6%.

Базова інфляція в липні 2018 р. порівняно з попереднім місяцем становила -0,1%, з початку року – 3,4%.

На споживчому ринку в липні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 1,9%. Найбільше (на 12,4–7,6%) подешевшали овочі, фрукти та яйця. На 1,1–0,2% знизилися ціни на молоко та молочні продукти, сало, масло, свинину. Водночас на 1,9–0,7% подорожчали цукор, продукти переробки зернових, хліб, рис, м’ясо птиці, макаронні вироби, риба та продукти з риби. 

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,8%, у т.ч. тютюнові вироби –    на 2,6%, алкогольні напої – на 0,8%.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,5% відбулося головним чином за рахунок підвищення тарифів на утримання будинків та прибудинкових територій на 4,2%, каналізацію – на 2,8%, водопостачання – на 2,2%. 

Підвищення цін на транспорт у цілому на 0,7% в основному спричинено подорожчанням проїзду у автодорожньому пасажирському транспорті на 3,6%. Разом з тим на 0,3% подешевшали паливо та мастила.

***

Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств). 

Методологія розрахунку 

Базовий індекс споживчих цін (БІСЦ, базова інфляція) є субіндексом індексу споживчих цін. Його побудова заснована на існуючих методологічних засадах щодо розрахунку індексу споживчих цін. БІСЦ показує стійку динаміку цін з мінімізацією короткострокових нерівномірних змін цін, викликаних шоками пропозиції та адміністративним регулюванням.

Методологія розрахунку

***

Індекси інфляції за попередні періоди можна переглянути тут >>>

Читайте також: Індексація зарплати у серпні 2018 року

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»