• Посилання скопійовано

Дострокове розірвання договору оренди — відеоролик від Мін'юсту

У відеоролику заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова роз’яснює, якими є терміни оренди земельних ділянок



Закон визначає максимальний термін оренди земельних ділянок не сільськогосподарського призначення в 50 років. Для ділянок сільськогосподарського призначення також встановлюється мінімальний строк оренди – 7 років.

Розірвання договору оренди передбачає два варіанти дій:

1. Договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін.

2. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

В першому випадку (за згодою сторін) необхідно:

  • укласти додаткову угоду до договору оренди, в якій передбачити розірвання договору з певної дати та покладення на одну зі сторін (зазвичай орендаря) обов'язку здійснити державну реєстрацію припинення права оренди. Якщо договір припиняється до закінчення періоду, за який сплачується орендна плата (зазвичай це рік), бажано також прописати порядок і строк виплати орендної плати за фактичний період оренди;
  • якщо сторони дійшли згоди та уклали додаткову угоду про розірвання договору оренди, необхідно звернутися до суб’єкта державної реєстрації для проведення припинення державної реєстрації права оренди.

У другому випадку потрібно скласти позовну заяву та направити її до суду за місцем знаходження земельної ділянки.

Переглянувши відеоролик, можна буде дізнатися, які існують підстави для дострокового розірвання договору оренди землі як з боку орендодавця, так і з боку орендаря.

Також нагадуємо, що підстави дострокового розірвання договору оренди землі визначаються Законом «Про оренду землі».

***

Інші відеоролики від Мін'юсту:   

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»