• Посилання скопійовано

За неподання відомостей про відокремлені підрозділи до ЄДР планують штрафувати директора

Альтернативним законопроєктом №5760-1 пропонується встановити адмінштраф у розмірі від 5100 до 8500 грн на керівника підприємства за неподання або несвоєчасне подання юрособою відомостей до ЄДР про свої відокремлені підрозділи та зміни до них

За неподання відомостей про відокремлені підрозділи до ЄДР планують штрафувати директора

Нагадаємо, що 14 липня у ВРУ було зареєстровано законопроєкт №5760  "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності для суб’єктів господарювання за неподання, несвоєчасне подання відомостей до ЄДР про свої відокремлені підрозділи". Авторами його є Третьякова Г. та ще два десятка народних депутатів. Цим законопроєктом передбачалася адмінвідповідальність за невнесення змін до інформації про відокремлені підрозділи, яка міститься в Єдиному державному реєстрі. Розмір штрафу пропонувалося встановити у розмірі від 250 до 500 нмдг (від 4250 до 8500 грн). Про це ми розповідали тут.

28 липня інша група народних депутатів зареєстрували у ВРУ альтернативний законопроєкт №5760-1 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності суб'єктів господарювання за ухилення від реєстрації своїх відокремлених підрозділів".

За пояснювальною запискою, на сьогодні юридичні особи, які провадять свою діяльність через фактично створені відокремлені підрозділи, здебільшого не здійснюють їх державну реєстрацію. Без такої реєстрації відокремлений підрозділ не може бути включений до ЄДР про державну реєстрацію створення юридичної особи та її відокремленого підрозділу.  На думку авторів законопроєкту, це порушує:

  • вимоги статті 13 Закону №755 щодо того, що відомості є підставою для взяття їх на облік в органах державної статистики, органах ПФУ, податкових органах та/або вчинення інших дій відповідно до законодавства;  
  • правила сплати  ПДФО, який утримується з доходів працівників таких відокремлених підрозділів, всупереч вимогам ПКУ, до місцевих бюджетів  за місцезнаходженням таких відокремлених підрозділів;
  • можливості захисту прав споживачів.

Через це автори законопроєкту №5760-1 вирішили передбачити адмінвідповідальність саме для керівника підприємства. Зокрема, за текстом законопроєкту у ст. 166-11 КУпАП планується внести нову норму: за неподання або несвоєчасне подання юрособою державному реєстратору заяви про державну реєстрацію створення відокремленого підрозділу юридичної особи – штраф на керівника юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), від 300 до 500 нмдг (від 5100 до 8500 грн).

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»