• Посилання скопійовано

З’явився новий проєкт постанови про підвищення мінімальних цін на алкоголь

На сайті Мінекономіки України розміщено проєкт постанови КМУ про підвищення мінімальних цін на алкоголь. За 2021 рік це не перша спроба. Але попередній проєкт постанови чинності так і не набрав, а новий передбачає ще більше підвищення!

З’явився новий проєкт постанови про підвищення мінімальних цін на алкоголь

Пам’ятаєте, як раніше ми повідомляли, про наміри Мінекономіки підвищити мінімальні ціни на алкоголь?

При цьому, попередній проєкт відповідної постанови (про який ми писали тут) так і не набрав чинності. А тому і зараз  чинним є розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на  алкогольні напої, який було запроваджено у вересні 2018 року постановою КМУ від 05.09.2018 № 748. Окрім роздрібної ціни на ігристі вина та газовані винні напої, розмір якої було підвищено згідно з постановою КМУ від 13.01.2021 № 17.

З новим проєктом постанови про підвищення мінімальних цін на алкоголь можна ознайомитись за посиланням на сайті Міністерства економіки України. І одразу попереджаємо: в новому проєкті підвищення ще більше, ніж планували літом

Зокрема, згідно з пояснювальною запискою до проєкту пропонується підвищити розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв залежно від коду виробів з УКТЗЕД:

  • роздрібні ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби – 8,3% (попереднім проєктом на 6,2%);
  • віскі, ром та джин – 8,4% (попереднім проєктом на 5,9%);
  • коньяк (бренді) – 4,8-8,3% (попереднім проєктом на 5,5%);
  • виноробну продукцію (сидр і перрі; вина, вермути та інші зброджені напої (у тому числі суміші із зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв), фактична міцність яких вища за 1,2% об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за  22% об’ємних одиниць етилового спирту) – 8,2-34,2 відсотка (попереднім проєктом так само на 8,2-34,2%). 

Але роздрібні ціни на звичайні (не ігристі) вина, віна ігристі та газовані винні напої поки що не зміняться.

Крім того, цим проєктом постанови пропонується привести у відповідність до ПКУ опис товарів та їх групування за кодами згідно з УКТЗЕД.

На жаль, на сайті Мінекономіки не було викладено додатку, в якому зазначено конкретний розмір мінімальних цін, які пропонується встановити, тому поки не з’явиться текст самої постанови, залишається задовольнятись інформацією з пояснювальної записки.

Якщо цей проєкт буде підтримано, то ця постанова набере чинності через 10 днів з дня її опублікування.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»