• Посилання скопійовано

В Україні відновлено програму оренди державного майна з пільгами та знижками на час воєнного стану

В Україні відновлено програму оренди держмайна з пільгами на час воєнного стану. За словами в.о. голови Фонду держмайна Ольги Батової, знижки отримають орендарі на всій території України, дія постанови охоплює весь період з початку запровадження воєнного стану

В Україні відновлено програму оренди державного майна з пільгами та знижками на час воєнного стану

Кабінет Міністрів України ухвалив розроблений Фондом держмайна та Міністерством економіки проект постанови “Деякі питання оренди державного та комунального майна у період дії воєнного стану” зі спрощеним порядком оренди. Прийнятий порядок також надає орендарям знижки до 100% та пільгові умови.

За словами в.о. Голови Фонду держмайна Ольги Батової, знижки отримають орендарі на всій території України, а дія постанови охоплює весь період з початку запровадження воєнного стану.

“До кінця року повністю звільнено від орендної плати орендарів в місцях де ведуться бойові дії, а до 30 вересня в тих областях, які постраждали від війни. До 30 травня за оренду держмайна не сплачуватимуть в областях з наявною загрозою бойових дій. В усіх інших регіонах орендарі об’єктів держмайна отримують знижку 50%, а орендарі єдиних майнових комплексів сплачуватимуть на 25% менше”,- заявила Ольга Батова.

Вона також зазначила про те, що у випадку проведених оплат оренди від початку дії воєнного стану, сплачені кошти будуть зараховані орендарям в майбутні періоди, після завершення дії знижок.

Також важливим результатом поновлення оренди очільниця Фонду назвала нові можливості для релокації бізнесу з прифронтових регіонів.

“Підприємства з небезпечних регіонів тепер отримують можливості для переміщення завдяки пільговій оренді - протягом перших 6 місяців вони сплачуватимуть 1 гривню за 1 квадратний метр на новому місці”,- пояснила Ольга Батова.

Вся інформація щодо нового порядку оренди на час дії воєнного стану, а також щодо доступних для оренди об’єктів державного майна, наявна на сайті orenda.gov.ua

Постанова запроваджує наступні зміни в оренді:

  • Бізнес, що орендує майно для релокації, сплачуватиме пільгову орендну ставку (1 грн за 1 кв.м) протягом перших 6 місяців оренди.
  • До кінця року повністю звільняються від орендної плати орендарі на території адміністративно-територіальних одиниць, де припинено доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Мін'юст - це Донецька, Луганська, Херсонська області, АРК та м. Севастополь та частини Миколаївської, Харківської та Запорізької областей.

Звільнення від орендної плати державного майна до 30.09.2022 року на території областей, де відбувалися бойові дії: Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Запорізької, Миколаївської областей та м. Києва (поза межами адміністративно-територіальних одиниць зазначених вище).

Звільнення від орендної плати за оренду державного майна надається орендарям на територіях Кіровоградської, Дніпропетровської, Житомирської і Одеської областей, але не довше ніж до 30.05.2022.

На всій іншій території країни орендарям державного майна надається знижка – 50%, орендарям єдиних майнових комплексів надається знижка в розмірі 25%.

  • На всій території України звільняються від орендної плати особи, які були призвані або прийняті на військову службу після оголошення воєнного стану.
  • Органи місцевого самоврядування матимуть можливість додатково приймати рішення щодо звільнень та знижок за договорами оренди комунального майна.
  • Авансовий внесок та забезпечувальний депозит для договорів зменшено до розміру однієї місячної орендної плати. Передбачено можливість повернення забезпечувальних депозитів орендарям.
  • Не застосовуються обмеження та вимоги щодо суборенди для чинних договорів.
  • Автоматично продовжуватиметься дія договорів оренди, які завершуються у період воєнного стану. Договори оренди можуть бути достроково припинені за заявою орендаря.
  • Документи за результатами аукціонів підписуються електронним підписом, якщо переможець аукціону не наполягає на підписанні у письмовій формі.

Раніше Верховна Рада ухвалила в другому читанні розроблений Фондом держмайна, народними депутатами та Урядом законопроект №7192 про внесення змін до Закону України "Про оренду державного та комунального майна", який дозволив Уряду встановити особливий порядок та умови оренди державного майна на час воєнного стану.

***

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»