• Посилання скопійовано

Бізнес просить доопрацювати законопроєкт про захист прав споживачів

За результатами антикорупційної експертизи проєкту Закону України «Про захист прав споживачів» НАЗК ідентифікувало корупціогенні фактори, які зумовлюють потребу в його доопрацюванні

Бізнес просить доопрацювати законопроєкт про захист прав споживачів

УРБ повідомляє, що за результатами антикорупційної експертизи проєкту Закону України «Про захист прав споживачів» Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) ідентифікувало корупціогенні фактори, які зумовлюють потребу в його доопрацюванні, а саме:

  • нечітке встановлення правових засад діяльності та прийняття рішень Комісії позасудового розгляду спорів (далі – Комісія);
  • наділення Громадської спілки «Спілка громадських об’єднань споживачів» (далі – Спілка) невластивими повноваженнями;
  • необґрунтоване створення додаткового фінансового навантаження для суб’єктів господарювання;
  • залучення до здійснення заходів державного нагляду (контролю) третіх осіб.

Висновок: проєкт Закону містить корупціогенні фактори та потребує суттєвого доопрацювання.

Повний текст висновку НАЗК 

Раніше члени Української Ради Бізнесу аналізували цей законопроєкт і вважають вкрай негативними низку його норм.

Так, у пропонованих положеннях передбачається утворення в системі захисту прав споживачів двох нових, досить монопольних за своїми функціями, уповноважених органів: громадської спілки «Спілка громадських об’єднань споживачів» та Комісії з питань позасудового розв’язання спорів.

Український бізнес  безумовно підтримує необхідність оновлення законодавства у сфері захисту прав споживачів. Водночас більшість правок було внесено до законопроєкту в останній момент, їх не було обговорено з бізнесом та громадськістю, вони повністю нівелюють мету та європейські принципи, закладені під час розробки цього документа, та несуть потенційні корупційні ризики.

 

Джерело: Українська Рада Бізнесу

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»