• Посилання скопійовано

Нарахування митницею ПЗ у сумі 536 500 грн — справа кримінальна

Лист ДМСУ від 24.01.2012 р. №20/2-12/0593-ЕП

ДМСУ зазначає, в якому порядку вона планує забезпечити направлення матеріалів перевірок митною службою до правоохоронних органів у порядку статті 97 КПК України, за результатами яких донараховано податкові зобов’язання.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 5 підрозділу 1 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ встановлено: якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то з метою їх застосування використовується сума у розмірі 17 грн, крім норм адміністративного та кримінального законодавства у частині кваліфікації злочинів або правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, яка надається у розмірі, що дорівнює 50 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи згідно з положеннями пп. 169.1.1 ПКУ.

Оскільки з 1 січня 2012 року прожитковий мінімум для працездатної особи з розрахунку на місяць встановлено на рівні 1073 грн, то розмір ПСП на 2012 рік становить 536,5 грн.

Отже, керівників регіональної митниці, митниць зобов’язано передавати матеріали документальних перевірок, за результатами яких визначено податкове зобов’язання платника податків у сумі понад 536500,00 грн, до правоохоронних органів у термін не пізніше ніж через 5 робочих днів після надіслання платнику податків податкового повідомлення-рішення.

До речі, за приписами п. 56.22 ПКУ, якщо платник податків оскаржує рішення контролюючого органу в адміністративному порядку та/або до суду, обвинувачення особи в ухиленні від сплати податків не може ґрунтуватися на такому рішенні контролюючого органу до закінчення процедури адміністративного оскарження або до остаточного вирішення справи судом.

Це правило не поширюється на випадки, коли таке обвинувачення базується не лише на рішенні контролюючого органу, а й доведено на підставі додатково зібраних доказів відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства України.

Проте, як свідчить судова практика (Ухвала ВСУ від 18.01.2011 р.), приводом для порушення справи є безпосереднє виявлення органами дізнання ознак злочину — суми донарахованих податків у розмірі 536500,00 грн і більше (ст. 212 КК України).

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»