• Посилання скопійовано

Утримали з нерезидента зайві податки: алгоритм їх повернення з бюджету від ДФСУ

При виплаті доходу нерезиденту з джерелом його походження з України резидент повинен утримати і сплати податок на прибуток за відповідною ставкою. А як діяти, якщо податок було утримано зайво або за завищеною ставкою? Чи може нерезидент самостійно повернути кошти, що були надміру утримані з нього?

Утримали з нерезидента зайві податки: алгоритм їх повернення з бюджету від ДФСУ

Податківці в індивідуальній консультації від 20.07.2018 р. №3215/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначили, що надміру утримані кошти можуть бути повернені як за заявою резидента, так і нерезидента. Проте в будь-якому випадку повернення цих коштів відбувається лише особі, яка виплачувала такий дохід та сплачувала податок. Отже, і  виплату цих коштів нерезиденту теж здійснює така особа. 

 

Дії резидента

Суму надлишково сплаченого податку з таких доходів резидент може повернути двома способами:

  • шляхом подання уточнюючої декларації;
  • уточненням показників у будь-якій декларації за наступний податковий період;

Після уточнення показників грошового зобов’язання з податку суб’єкт господарювання має право на залік чи повернення надміру сплачених коштів.

Для повернення надміру сплачених коштів суб’єкт господарювання подає заяву на повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань у довільній формі, в якій зазначає напрям перерахування коштів. Порядок такого повернення наведено у ст. 43 ПКУ

Звісно, що використати переплату з податку резидент може не лише шляхом її повернення з бюджету, а й в рахунок погашення податкового боргу з інших податків або зарахуванням в рахунок погашення грошових зобов’язань майбутніх звітних періодів. 

Проте оскільки сума податку, який він сплатив, утримана з доходів  нерезидента, то сума зменшення грошового зобов’язання, по суті, теж належить нерезиденту. Тому резидент - суб’єкт господарювання здійснює повернення нерезиденту надміру утриманого з нього податку з доходу. 

Втім, як це буде зроблено та в які строки, ПКУ не регулює. Отже, це сторони ЗЕД-договору узгоджують між собою самостійно. 

 

Дії нерезидента

Якщо резидент, який здійснював виплату доходу і відповідне утримання з цієї суми податку, відмовляється подавати до податкової заяву про повернення надміру сплачених коштів, то це може зробити і сам нерезидент (або уповноважена ним особа). У такому випадку нерезидент (або уповноважена ним особа) подає до контролюючого органу за місцезнаходженням (місцем проживання) особи, яка виплатила доходи нерезидентові та утримала з них податок, заяву про повернення суми податку на доходи з джерелом їх походження з України.

Контролюючий орган перевіряє відповідність даних, зазначених у заяві та підтвердних документах, фактичним даним та відповідному міжнародному договору України, а також факт перерахування до бюджету відповідних сум податку особою, яка виплатила доходи нерезидентові. У разі підтвердження факту зайвого утримання сум податку контролюючий орган приймає рішення про повернення відповідної суми нерезидентові, копії якого надаються особі, яка під час виплати доходів нерезидентові утримала податок, та нерезидентові (уповноваженій особі).

При цьому висновок про повернення сум надміру сплаченого податку надсилається до відповідного органу Державного казначейства України. Орган Державного казначейства України на підставі висновку контролюючого органу перераховує кошти у розмірі, визначеному у висновку, на рахунок особи, яка надміру утримала податок з доходів нерезидента.

Після цього особа, яка здійснила виплату доходу нерезидентові, повертає йому різницю між сумою податку, яка була утримана, та сумою, належною до сплати відповідно до міжнародного договору України, після отримання копії рішення контролюючого органу про повернення суми надміру сплачених грошових зобов'язань або після зарахування коштів від відповідного органу Державного казначейства України. 

Однак, як ми зазначали вище, особа, яка виплачувала дохід, може вирішити зарахувати надміру сплачені кошти в рахунок інших податків та платежів або для погашення податкового боргу. В такому випадку висновок про повернення надміру сплачених коштів до органу Державного казначейства України не надсилається, а виплата здійснюється за рахунок власних коштів такої особи резидента.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»