• Посилання скопійовано

Ввозите товари за тимчасовими митними декларації: як їх оформляти?

За оновленою редакцією Положення про митні декларації деталізовано умови та підстави для випуску за тимчасовою митною декларацією товарів. Про це далі

Ввозите товари за тимчасовими митними декларації: як їх оформляти?

ДФС у Житомирській області розповідає, що з метою актуалізації порядку виконання митних формальностей із застосуванням тимчасової митної декларації та у зв'язку з прийняттям постанови КМУ від 24.04.2019 р. №344 «Про внесення змін до Положення про митні декларації» розділ «Щодо виконання митних формальностей при оформленні товарів із застосуванням тимчасових декларацій» листа ДФС від 27.04.2018 р. №12685/7/99-99-18-02-01-17 (зі змінами й доповненнями) виключити, а розділ «Щодо митних формальностей під час оформлення товарів за тимчасовими митними деклараціями та додатковими деклараціями до них» викласти в такій редакції: «Щодо митних формальностей під час оформлення товарів за тимчасовими митними деклараціями та додатковими деклараціями до них».

З урахуванням змін, внесених до Положення про митні декларації, затвердженого постановою КМУ від 21.05.2012 р. №450 (зі змінами) (далі – Положення), згідно з постановою КМУ від 24.04.2019 р. №344, деталізовано умови та підстави для випуску за тимчасовою митною декларацією товарів, зокрема у випадку відбору проб (зразків) товарів.

Згідно з оновленою редакцією п. 29 Положення у зазначеному випадку застосовуються найбільші ставки митних платежів з тих, під які може підпадати товар та не підлягають застосуванню податкові пільги в разі, коли результати досліджень можуть вплинути на їх застосування.

У разі якщо декларантом або уповноваженою ним особою (далі – Декларант) не заявлено у тимчасовій митній декларації таких найбільших ставок митних платежів, відповідні ставки визначаються митним органом відповідно до п. 4 розділу III Порядку роботи відділу митних платежів, підрозділу митного оформлення митного органу та митного поста при вирішенні питань класифікації товарів, що переміщуються через митний кордон України, затвердженого наказом Мінфіну від 30.05.2012 р. №650.

У випадку, коли на момент декларування товарів за тимчасовою митною декларацією підтверджується країна походження товару, що відповідно до міжнародної угоди передбачає право на застосування преференційної ставки мита, найбільша ставка мита має визначатись відповідно до такої угоди.

У разі відсутності документів про походження товарів, передбачених ст. 43 МКУ або міжнародними договорами України, застосовується найбільша повна ставка Митного тарифу України.

Згідно з частиною другою ст. 256 МКУ відомості про найбільші ставки митних платежів, визначені з дотриманням вказаних вище умов, та відповідний їм код товару згідно з УКТ ЗЕД наводяться митним органом у картці відмови та зазначаються Декларантом у графах 47 та 33 тимчасової митної декларації.

Якщо за результатами контролю правильності визначення митної вартості товарів за поданою тимчасовою митною декларацією заявлена Декларантом митна вартість не визнається, митним органом приймається письмове рішення про відмову у митному оформленні у зв'язку з неправильним розрахунком суми фінансової гарантії із наведенням інформації про найбільшу величину вартості таких товарів, час імпорту яких в Україну збігається з часом імпорту задекларованих товарів або є максимально наближеним до нього, що визначається митним органом на підставі наявних відомостей відповідно до ст. 308 МКУ.

Випуск товарів за тимчасовою митною декларацією в такому випадку здійснюється за умови надання митному органу відповідно до розділу X МКУ забезпечення сплати різниці між сумою митних платежів, обчисленою згідно з митною вартістю товарів, визначеною Декларантом, та сумою митних платежів, обчисленою виходячи з найбільшої величини вартості таких товарів. Строк дії такої гарантії не може перевищувати 90 календарних днів з дня випуску товарів за тимчасовою митною декларацією відповідно до ч. 7 ст. 55 МКУ, а дата кінцевого терміну її дії зазначається в графі 48 тимчасової митної декларації.

При цьому заповнення графи 47 тимчасової декларації здійснюється з такими кодами згідно з Класифікатором способів розрахунку, затвердженим наказом Мінфіну від 20.09.2012 р. №1011 (далі – Класифікатор способів розрахунку):

  • сума податку, розрахована виходячи з найбільшої ставки податку з тих, під які може підпадати товар, та найбільшої величини вартості товарів, що можуть бути визначені на підставі наявних відомостей, – «74»;
  • митні платежі, що підлягають сплаті до державного бюджету, нараховані згідно з митною вартістю товару, визначеною декларантом або уповноваженою ним особою, та за найбільшою ставкою з тих, під які може підпадати товар, – «01»;
  • сума, на яку надається гарантія, – «56».

Заповнення графи 47 додаткової декларації здійснюється з наведенням кодів «70», «71» та у разі повернення сум митних платежів «99» згідно з Класифікатором способів розрахунку.

Контроль правильності визначення митної вартості здійснюється за додатковою декларацією відповідно до положень розділу III МКУ.

У разі невиконання умов, визначених абз. 7 – 9 п. 29 Положення про митні декларації (зі змінами й доповненнями), випуск товарів за тимчасовою митною декларацією до одержання результатів відповідних досліджень (аналізу, експертиз) не здійснюється».

Джерело: ДФС у Житомирській області

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»