• Посилання скопійовано

Авторизовані економічні оператори на митниці: підписано та опубліковано Закон

Впровадження програми АЕО в Україні пришвидшить митні процедури та підвищить конкурентоспроможність українського бізнесу

Авторизовані економічні оператори на митниці: підписано та опубліковано Закон

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон від 02.10.2019 р. №141-IX «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів». Його було оприлюднено в Голосі України від 06.11.2019 року №212. Відповідно він набере чинності з 7 листопада 2019 року.

Відповідний законопроєкт Верховна Рада ухвалила в цілому 2 жовтня 2019 року. Законопроект був розроблений на виконання зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом та Угоди Світової організації торгівлі про спрощення процедур торгівлі.

Закон запроваджує в українському законодавстві механізм інституту АЕО аналогічний тому, що функціонує в ЄС, з перспективою подальшого взаємного визнання.

Сьогодні, програми авторизованого економічного оператора вже реалізовано у 83 країнах світу, ще 19 країн перебувають у стадії їх активного впровадження. За останній рік значно зросла кількість укладених міжнародних угод про взаємне визнання АЕО – з 57 до 78.

Що надає програма АЕО для підприємств:

  • пришвидшення проходження митних процедур (знижений рівень ризику; процедура спрощеного декларування);
  • підвищення сервісу надання митних послуг (можливість надходження товарів відразу на склад компанії; попередження про здійснення фізичного огляду вантажу);
  • економія витрат (зменшення затримок на кордоні; зменшення витрат на послуги митних терміналів);
  • передбачуваність ведення бізнесу (прозорі та заздалегідь зрозумілі процедури митного оформлення; підвищення рівня безпеки та поліпшення зв'язку між партнерами в ланцюгу постачань).

Впровадження програми АЕО сприятиме наданню суттєвих спрощень митних формальностей для підприємств з високим ступенем довіри, дозволить реалізувати майбутнє взаємне визнання статусу авторизованого економічного оператора уповноваженими органами інших держав, надасть можливість українським підприємствам брати участь у формуванні безпечних ланцюгів постачання товарів та сприятиме підвищенню їхньої конкурентоспроможності на зовнішніх ринках.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»