• Посилання скопійовано

ВРУ прийняла два законопроекти для імплементації Угоди FATCA

3 грудня у Верховній Раді відбулося прийняття законопроектів №2102 і №2103 у другому читанні

ВРУ прийняла два законопроекти для імплементації Угоди FATCA

3 грудня у Верховній Раді відбулося прийняття законопроектів №2102 і №2103 у другому читанні. Зазначені документи були розроблені для імплементації Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки щодо поліпшення виконання податкових правил й застосування положень закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA).

За прийняття законопроекту №2102, який вносить зміни до Закону «Про банки і банківську діяльність» в частині порядку розкриття банківської таємниці та до Закону «Про депозитарну систему України» в частині доступу до інформації у системі депозитарного обліку, проголосували 303 депутата. За прийняття законопроекту № 2103, яким вносяться зміни до Податкового кодексу України в частині визначення низки понять, віддали свої голоси 302 депутата. 

Після підписання законопроектів президентом, Державна податкова служба України зможе в автоматичному режимі надавати інформацію податковій службі Сполучених Штатів Америки щодо рахунків, відкритих платниками податків США в українських фінансових установах. Поки що Угода буде діяти в режимі одностороннього обміну і стосуватися лише американських платників податків. Однак в майбутньому Україна теж може отримати можливість одержувати аналогічні дані про своїх платників податків, які мають рахунки в американських фінансових установах.

Завдяки новим законопроєктам Україна зможе здійснювати обмін інформацією в рамках різних міжнародних договорів, у тому числі Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки від 29.10.2014 (Multilateral CompetentAuthority Agreement on Automatic Exchange of Financial Account Information), до якої Україна планує приєднатися найближчим часом.

 

Довідково

Закон «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA) було прийнято у США в 2010 році. Цим законом встановлюється обов’язок фінансових установ іноземних країн звітувати безпосередньо або через державний орган до Податкової служби США про фінансові рахунки, відкриті у цій іноземній країні платниками податків США або юридичними особами іноземних країн, значна частка статутного капіталу яких знаходиться у володінні платників податків США. 7 лютого 2017 року Україна і США підписали міжурядову Угоду для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (Foreign Accounts Tax Compliance Act (FATCA)).

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»