• Посилання скопійовано

У ПКУ зʼявляться правила надання інформації банками про граничні строки розрахунків у ЗЕД

ДПС буде отримувати від НБУ та банків інформацію щодо дотримання встановлених граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів. Такі зміни принесе Закон №3706 після його підписання та набрання чинності

У ПКУ зʼявляться правила надання інформації банками про граничні строки розрахунків у ЗЕД

Нагадаємо, що 9 травня 2024 року ВРУ підтримала у другому читанні законопроєкти:

  • №10168-2 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів»;
  • №10169-2 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів».

Ці Закони вже направлені на підпис Президенту. Звісно, текстів Законів з’являться по факту підписання. Але наразі вже є тексти Законів, підписані Спікером ВРУ. Тож тепер можна провести їхній аналіз. В цій новині зупинимося лише на новації щодо довідок від банків для ДПС.

За діючою нормою пп 20.1.5 ПКУ ДПС має право отримувати безоплатно від платників податків, а також від Національного банку України, банків, інших фінансових установ, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей довідки у порядку та на підставах, визначених цим Кодексом, з урахуванням законів, що визначають порядок розкриття зазначеними особами інформації, що містить банківську таємницю, таємницю надавача платіжних послуг, а на підставі рішення суду – інформацію про обсяг та обіг коштів/електронних грошей на рахунках у банку/небанківському надавачу платіжних послуг, електронних гаманцях, інформацію про договори боржника про зберігання цінностей або надання боржнику в майновий найм (оренду) індивідуального банківського сейфа, що охороняється банком.

З дня набрання чинності Закону №3706 буде розширено право на отримання інформації від НБУ, банків та інших фінустанов. Так, ДПС буде отримувати від них інформацію щодо дотримання встановлених НБУ граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів. Такі дані будуть надаватися у порядку, передбаченому Законом про банки і банківську діяльність.

До того ж доповнять п. 21.1 ПКУ новим підпунктом 21.1.7-1. В ньому буде вказано, що ДПС за результатами перевірки буде повідомляти банк, що обслуговує платника податків, про відсутність факту порушення встановлених Національним банком України граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, інформація щодо яких була отримана від Національного банку України, банків.

Також з’являться форма та порядок повідомлення банків податківцями для таких випадків. Їх має затвердити Мінфін.

Підкреслимо, що наразі саме НБУ щомісяця (не пізніше 25 числа місяця) надає до ДПС дані з інформації про порушення встановлених граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, що надається банками до НБУ. Докладно про це ми писали тут.

До того ж будуть вноситися зміни до розділу VII «Прикінцеві положення» Закону України «Про банки і банківську діяльність». Зокрема, його буде доповнено новим пунктом 20. За ним, тимчасово, на період дії режиму експортного забезпечення, запровадженого КМУ відповідно до нової ст. 19-2 Закону про ЗЕД, банк протягом трьох робочих днів, наступних за днем завершення розрахунків за операцією з вивезення за межі митної території̈ України у митному режимі експорту окремих видів товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення, надає ДПС інформацію про таке завершення в обсязі та порядку, встановлених пп. 97.3 ПКУ.

Про ці деталі ми розповімо в окремій аналітиці.

Цей Закон набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування, крім внесення змін до пп. 196.1.4 ПКУ, який набирає чинності з 1 жовтня 2024 року.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»