• Посилання скопійовано

Якими пільгами можуть починати користуватися суб'єкти IT-індустрії?

Закон від 05.07.2012 р. №5091-VI прийнято з урахуванням побажань Президента, попри обурення представників галузі

5 липня 2012 року ВРУ прийняла Закон «Про внесення змін до розділу XX «Перехідних положень» ПК щодо особливостей оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції» (далі — Закон), який набрав чинності 3 серпня 2012 р. Податкові пільги, затверджені законом, створюють досить преференційний податковий режим для компаній, які здійснюють діяльність в індустрії програмної продукції, і, найімовірніше, широко використовуватимуться як вітчизняними, так і міжнародними компаніями. Нижче наводимо короткий опис таких пільг.
Звільнення від ПДВ
З 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року від обкладення ПДВ звільняються операції з постачання програмної продукції. Означене звільнення застосовується до операцій з постачання програмної продукції (у т.ч. операційних систем, розважальних та навчальних програм), системних програм, веб-сайтів та їхніх складових частин. Звільнення застосовується також до операцій з постачання криптографічних засобів Запровадження звільнення є досить важливим для українського ринку програмної продукції, бо деякі компанії, які здійснюють перепродаж ліцензійного програмного забезпечення кінцевим користувачам, мають істотний відплив коштів через податкові зобов'язання з ПДВ.
Понижено ставку податку на прибуток
З 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року суб'єкти індустрії програмної продукції, які відповідають установленим Законом критеріям, можуть застосовувати ставку податку на прибуток підприємств у розмірі 5%. Порівняно із загальною ставкою податку на прибуток підприємств (на сьогодні — 21% з поступовим зниженням до 16% до 1 січня 2014 року), така ставка надає суб'єктам індустрії програмної продукції вельми істотну перевагу.
Суб'єкти індустрії програмної продукції, які відповідно до Закону мають право на застосування пониженої ставки податку на прибуток підприємств, повинні вести окремий облік операцій, пов'язаних із програмною продукцією. Витрати, безпосередньо пов'язані зі здійсненням діяльності з програмною продукцією (у т.ч. амортизація основних засобів, які використовуються в операціях, пов'язаних із програмною продукцією), визнаються в окремому обліку операцій з програмною продукцією. Загальні та адміністративні витрати розподіляються між обліком витрат за операціями, пов'язаними з програмною продукцією, та іншими операціями компанії, пропорційно до частини доходів, отриманих компанією від операцій того чи іншого роду.
Вимоги для застосування пільг
Компанія вважається суб'єктом індустрії програмної продукції, якщо вона відповідає таким критеріям:
— не менш ніж 70% доходу компанії від продажу товарів (робіт, послуг) становить дохід від операцій із програмною продукцією;
— первісна вартість основних засобів та нематеріальних активів компанії становить не менше 50 мінімальних заробітних плат (приблизно 50 000 грн);
— компанія не має податкового боргу;
— щодо компанії не розпочато провадження у справі про банкрутство.
Перелік операцій, які згідно із Законом прирівнюються до операцій із програмною продукцією, є досить широким та включає: постачання програмного забезпечення, адаптацію та модифікацію програмного забезпечення, послуги з програмування (включаючи веб-дизайн та інші подібні послуги), консультування у сфері інформатизації, розроблення і створення інформаційних систем, послуги з обробки даних, створення баз даних тощо.
Для використання передбачених податкових пільг суб'єкт індустрії програмної продукції повинен звернутися до місцевої податкової інспекції для проведення спеціальної реєстрації. Податкова інспекція матиме право провести податкову перевірку для встановлення відповідності суб'єкта критеріям, передбаченим Законом. У разі якщо компанія відповідає вимогам, установленим Законом до суб'єктів індустрії програмної продукції, їй буде видано свідоцтво про реєстрацію як суб'єкта індустрії програмної продукції.
За інформацією ЮФ «Авеллум Партнерс»

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»