• Посилання скопійовано

Податкова знижка за користуванням іпотечним житлом: ДПІ

Якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту збудовано будинок квартиру або кімнату , то до податкової знижки включається частина суми процентів, яка була нарахована в перший рік погашення кредиту

Податкова знижка за користуванням іпотечним житлом: ДПІ

ДПІ у Святошинському районі м. Києва ДПС повідомляє, що відповідно до пп. 175.1. ст. 175 Податкового кодексу України, платники податків мають право включати до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим платнику податків в національній або іноземній валютах, фактично сплаченим ним протягом звітного податкового року.

Право на таку знижку мають ті платники, котрі будують або купують житловий будинок, квартиру або кімнату за рахунок іпотечного житлового кредиту.

У разі якщо за рахунок іпотечного кредиту платник податків купує будинок, кімнату або ж квартиру, частина суми процентів, що включається до податкової знижки платника податку – позичальника іпотечного житлового кредиту, дорівнює добутку суми процентів, котрі платник податків фактично сплатив протягом звітного податкового року в рахунок його погашення, і коефіцієнта, що враховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки.

А якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту збудовано будинок квартиру або кімнату , то до податкової знижки включається частина суми процентів, яка була нарахована в перший рік погашення кредиту. Ця сума включається за результатами звітного податкового року, в якому збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку  та починає використовуватися як основне місце проживання, з послідовним перенесенням права на включення до податкової знижки наступних щорічних фактично сплачених платником податку сум процентів.

При цьому загальний розмір частини суми процентів, дозволених для включення до податкової знижки, дорівнює добутку суми процентів, фактично сплачених платником податку – позичальником протягом відповідного звітного податкового року, що враховується в погашення, і коефіцієнта, що враховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки. Такий коефіцієнт обчислюється за формулою:

К= МП/ФП,

де К – коефіцієнт;

МП – мінімальна загальна площа житла, що дорівнює 100 квадратним метрам;

ФП – фактична загальна площа житла, яке будується або було придбаним платником за рахунок іпотечного кредиту. Якщо цей коефіцієнт буде більшим за 1, то до податкової знижки цей коефіцієнт включатись не буде.

Джерело: ДПІ у Святошинському районі м.Києва ДПС

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»