• Посилання скопійовано

Юрособу ліквідовують: коли закривати рахунки?

Під час проведення ліквідаційної процедури ліквідатор зобов’язаний використовувати тільки один рахунок юридичної особи та/або її відокремлених підрозділів. Всі інші рахунки у фінансових установах в процесі ліквідації юрособи та/або її відокремлених підрозділів повинні бути закриті

Юрособу ліквідовують: коли закривати рахунки?

ДФС у Тернопільській області нагадує, що частиною 3 ст. 111 ЦКУ встановлено, що під час проведення заходів щодо ліквідації юридичної особи до завершення строку пред’явлення вимог кредиторів ліквідаційна комісія (ліквідатор) закриває рахунки, відкриті у фінансових установах, крім рахунка, який використовується для розрахунків з кредиторами під час ліквідації юридичної особи.

Відповідно до п. 11.13 розд. ХІ Порядку №1588 з метою забезпечення закриття рахунків юридичних осіб, що ліквідуються, контролюючий орган на звернення комісії з припинення (ліквідатора, ліквідаційної комісії тощо) надає перелік рахунків у фінансових установах відповідної юридичної особи та/або її відокремлених підрозділів, які на момент звернення взяті на облік контролюючими органами та щодо яких не надходили повідомлення про їх закриття.

Частиною сьомої ст. 41 Закону №2343-ХІІ визначено, що під час проведення ліквідаційної процедури ліквідатор зобов’язаний використовувати тільки один рахунок боржника в банківській установі. Інші рахунки, виявлені при проведенні ліквідаційної процедури, підлягають закриттю ліквідатором. Залишки коштів на цих рахунках перераховуються на основний рахунок боржника.

З метою забезпечення виконання ліквідатором частини сьомої ст. 41 Закону за наявності у контролюючому органі достатніх для поштового відправлення даних стосовно ліквідатора інформація про рахунки банкрута надсилається ліквідатору без його звернення у 10-денний строк від дня отримання відомостей чи документів про визнання платника банкрутом.

Таким чином, під час проведення ліквідаційної процедури ліквідатор зобов’язаний використовувати тільки один рахунок юридичної особи та/або її відокремлених підрозділів. Всі інші рахунки у фінансових установах в процесі ліквідації юридичної особи та/або її відокремлених підрозділів повинні бути закриті.

Джерело: ДФC у Тернопільській області

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»