• Посилання скопійовано

ДФСУ про необхідність отримання ІПН фізособою-нерезидентом

У діяльності підприємств може виникнути необхідність виплати доходу фізичній особі-нерезиденту. А для цього фізособі потрібно отримати реєстраційний номер картки платника податків. Податківці у новому листі роз’яснили порядок реєстрації нерезидентів у Держреєстрі фізосіб-платників податків

ДФСУ про необхідність отримання ІПН фізособою-нерезидентом

Коментар до листа ДФСУ від 21.09.2017 р. №2020/6/99-99-13-01-01-15/ІПК 

ДФСУ нагадує, що податковий агент зобов’язаний проводити нарахування (виплату) доходів фізичній особі - нерезиденту лише у разі наявності у нього реєстраційного номеру облікової картки платника податку.

Тому фізособа-нерезидент, що планує отримувати доходи від підприємств, що знаходяться на території України, повинна (особисто чи через законного представника) подати відповідному контролюючому органу облікову картку фізичної особи-платника податків (за формою №1-ДР), яка і буде заявою про реєстрацію в Державному реєстрі.

Як раніше заявляли податківці:

  • у звичайному випадку іноземці та особи без громадянства  подають таку картку до територіальних органів Міндоходів в Криму, областях, містах Києві та Севастополі, 
  • іноземці та особи без громадянства, які мають посвідку на постійне проживання або посвідку на тимчасове проживання в Україні, можуть реєструватись як платники податків у державних податкових інспекціях у районах, містах, районах у містах, ОДПІ, що відповідають місцю проживання в Україні, зазначеному в посвідці.

Після проведення реєстрації нерезиденти повинні надавати інформацію про свій реєстраційний номер облікової картки фізичним та юридичним особам, що виплачують їм доходи.

Якщо цих правил не дотримуватися, підприємство, яке виплачує фізособі-нерезиденту дохід, наражається на штрафи.

Адже податковий агент у звітності за формою №1-ДФ повинен зазначати отримані фізособою доходи із зазначенням номеру картки платника податків такої фізособи. Не відображення або помилкове відображення цього номеру у звітності є порушенням порядку заповнення такої звітності. Без зазначення такого номеру звітність взагалі не буде прийнята податківцями, що може призвести до порушення строків подання звітності. А зазначення помилкового номеру кваліфікуватиметься податківцями як помилка у визначенні платника ПДФО. Обидва порушення караються штрафом 510-1020 грн (див. п. 119.2 ПКУ).  Також про це читайте тут>>

Зверніть увагу: незазначення номеру картки (фактично його заміна на серію та номер паспорта) допускається лише для осіб, що через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера (про що відповідно повідомили про контролюючий орган). Про таку відмову має бути зроблено позначку у паспорті фізособи. Але для іноземців та осіб без громадянства таку позначку не проставляють. Отже, реалізувати своє право на відмову від реєстрації у Держреєстрі фізосіб-платників податків вони не можуть.  Докладніше>>

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»