• Посилання скопійовано

Нормативна грошова оцінка земель населених пунктів: довідник від ДФСУ

ДФСУ оприлюднила Довідник показників нормативної грошової оцінки земель населених пунктів

Нормативна грошова оцінка земель населених пунктів: довідник від ДФСУ

Як роз'яснює ДФСУ, основними завданнями створення Довідника показників нормативної грошової оцінки земель населених пунктів (завантажити) є:

1) систематизація актуальної інформації про рік останнього проведення нормативної грошової оцінки земель кожного населеного пункту України та його середню (базову) вартість, дату та номер рішення місцевої ради про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту, розрахункову площу та чисельність населення, кошторисну вартість робіт, значення регіональних та зональних коефіцієнтів оцінки;

2) забезпечення розробників технічної документації із нормативної грошової оцінки земель населених пунктів матеріалами для аналізу результатів оцінки населених пунктів, визначення співвідношення отриманих результатів по землях однотипних груп населених пунктів у різних регіонах країни, що дозволить підвищити якість виконання робіт з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, унеможливить штучне заниження або завищення такої оцінки;

3) забезпечення аналізу та прогнозування органами місцевого самоврядування економічного ефекту застосування нормативної грошової оцінки залежно від року її проведення в частині наповнення місцевих бюджетів;

4) стимулювання своєчасного оновлення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів відповідно до вимог статті 18 Закону “Про оцінку земель”;

5) забезпечення відкритості результатів нормативної грошової оцінки земель населених пунктів для широкого загалу.

Дані Довідника дозволяють порівняти результати нормативної грошової оцінки земель населеного пункту з однотипними групами населених пунктів за регіоном розташування, адміністративним статусом, роком проведення оцінки тощо, що, своєю чергою, дозволяє розробникам технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів уникати екстремальних результатів такої оцінки без наявного на те обґрунтування. 

Довідник дає вартісні орієнтири, які слугуватимуть для прийняття виважених рішень щодо затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту.

Проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів регулюється Законом України «Про оцінку земель». Обов’язковість проведення нормативної грошової оцінки земель передбачено статтею 13, а періодичність її проведення - щонайменш один раз на 5-7 років (повторна нормативна грошова оцінка) – статтею 18 цього Закону

У 2013 році в Україні на 100% завершено проведення нормативної грошової оцінки земель усіх населених пунктів відповідно до статті 13 Закону України “Про оцінку земель”.

Відповідно до постанови КМУ від 12.05.2000 р. № 783 «Про проведення індексації грошової оцінки земель» (з 1995 по 2010 рік) та пункту 289.2 ПКУ (починаючи з 2011 і надалі) нормативна грошова оцінка земель індексується на відповідний коефіцієнт (за роками, за які проводилась індексація):

  • за 1996 рік – 1,703,
  • за 1997 рік – 1,059,
  • за 1998 рік – 1,006,
  • за 1999 рік – 1,127,
  • за 2000 рік – 1,182,
  • за 2001 рік – 1,02,
  • за 2005 рік – 1,035,
  • за 2007 рік – 1,028,
  • за 2008 рік – 1,152,
  • за 2009 рік – 1,059,
  • за 2010 рік – 1,0,
  • за 2011 рік – 1,0,
  • за 2012 рік – 1,0,
  • за 2013 рік – 1,0,
  • за 2014 рік – 1,249,
  • за 2015 рік – 1,433,
  • за 2016 рік – 1,06.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель.

Статтею 1 Закону “Про оцінку земель” визначено, що дата оцінки земельної ділянки для нормативної грошової оцінки земельної ділянки – це дата, вказана в технічній документації.

З огляду на зазначене, коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно (шляхом множення коефіцієнтів) залежно від дати проведення, а не від дати затвердження або введення в дію технічної документації з нормативної грошової оцінки земель. 

 

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно (шляхом множення коефіцієнтів) залежно від дати проведення.

 

Дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформляються як витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

Формування витягів з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельних ділянок здійснюється територіальними органами Держгеокадастру безоплатно у строк, що не перевищує трьох робочих днів з дати надходження відповідної заяви

Також передбачена можливість on-line замовлення такого витягу за допомогою публічної кадастрової карти через офіційний веб-сайт Держгеокадастру.

З 01.01.2015 надання витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки здійснюється виключно через центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи), які утворені при місцевих державних адміністраціях та органах місцевого самоврядування.

З повним переліком ЦНАПів у розрізі регіонів можна ознайомитися на головній сторінці офіційного веб-сайту Держгеокадастру.

Окремої уваги потребує норма п. 271.2 ПКУ, якою передбачено, що рішення рад щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів, офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування нормативної грошової оцінки земель або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.

***

Читайте також:

Ставки місцевих податків і зборів для м. Києва на 2018 рік.

Який коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2017 рік.

У 2018 році проведуть всеукраїнську нормативну грошову оцінку земель. 

Мораторій на продаж землі продовжено до 1 січня 2019 року

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»