• Посилання скопійовано

У 2022 році великих змін у ПКУ не планується, крім появи об'єднаного зарплатного податку, – Гетманцев

У 2022 році ВРУ має проголосувати за зниження податкового навантаження на доходи фізичних осіб. Розглядаються різні варіанти: або зниження ставки ПДФО (при цьому ЄСВ залишається, а ВЗ скасовується), або об’єднання трьох обов'язкових платежів в один. Гетманцев ще вагається...

У 2022 році великих змін у ПКУ не планується, крім появи об'єднаного зарплатного податку, – Гетманцев

На сьогодні основні системні зміни до податкового законодавства внесені. Подальша робота має відбуватися на рівні виконавчої влади. Зокрема, потрібно нормально  імплементувати правила щодо РРО, анти-BEPS (без шоків для бізнесу), налагодити міжнародний обмін  податковою інформацією, тощо. І, що не менш важливо, прибрати будь-які корупційні складові. Безумовно, точкові зміни можуть мати місце, проте, таких глобальних ініціатив як законопроєкт №5600 не планується.

Про це Європейській Бізнес Асоціації під час зустрічі повідомив Данило Гетманцев, Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики.

Винятком (як очікується, позитивним) може стати зниження податкового навантаження на доходи фізичних осіб. Розглядаються різні варіанти: або зниження ставки ПДФО (при цьому ЄСВ залишається, а військовий збір – скасовується), або ж через об’єднання трьох обов’язкових платежів у один. Проте, який механізм буде підтримано – поки невідомо. Такі зміни, у разі їх прийняття, можуть супроводжуватись істотними змінами до механізмів адміністрування податків та зборів.

У контексті обговорюваних змін піднімали питання оподаткування нерухомості, особистого та посімейного декларування.

Було зазначено, що цього року не планується підняття жодних податків. Хоча, деякі корективи можливі – через інфляцію. Однак таких рішень Комітет ВРУ не пропонуватиме без позиції Міністерства фінансів.

Розглядається можливість впровадження податку на виведений капітал для обмеженого кола осіб – з оборотом до 200 млн грн на рік. Очікується, що цей податок застосовуватиметься опціонально – тобто, платники податку матимуть змогу обирати між податком на виведений капітал та «звичайним» податком на прибуток підприємств.

Також бізнес цікавила ситуація щодо РРО. Так, за попередньою інформацією, на початку січня від банків почала надходити інформація про масове відключення POS-терміналів. За даними ж Комітету ВРУ наразі така ситуація стабілізувалась. Європейська Бізнес Асоціація збере всю інформацію за січень і поділиться з Комітетом задля проведення додаткового обговорення.

В контексті митниці піднімалось піднімались питання криміналізації контрабанди та ризиків тиску на прозорий, чесний бізнес через сумнівні попередні практики застосування. Так, прозорий бізнес хвилює, що в існуючих законодавчих пропозиціях не прослідковується боротьба з реальними великими контрабандистами, саме які і завдають величезних втрат країні.

Водночас, бізнес мав і більш конкретні питання, пов’язані з податковою та митною сферою.

Спільнота збере усі пропозиції та коментарі і найближчим часом поділиться ними з паном Гетманцевим.

Із записом заходу можна ознайомитись за посиланням.

***

Читайте також:

***

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»