• Посилання скопійовано

Які податкові карантинні пільги незабаром скасують: законопроєкт від Уряду

Оприлюднено текст законопроєкту №9385 про зміни до ПКУ, пов'язані із завершенням карантину через COVID-19. Тож, імовірно, що карантин завершиться 30 червня. Водночас втратить чинність більшість карантинних норм. А ще дві технічні зміни внесуть цим проєктом

Які податкові карантинні пільги незабаром скасують: законопроєкт від Уряду

Ми вже розповідали про ухвалення Урядом законопроєкту про зміни до ПКУ, пов'язані із завершенням карантину, встановленого через COVID-19.  14 червня 2023 року Д. Шмигаль зареєстрував його у ВРУ під №9385 "Про внесення змін до Податкового кодексу України, пов'язаних із завершенням карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2".

Метою законопроєкту є усунення технічних неузгодженостей у податковому законодавстві, які можуть виникнути у зв’язку зі скасуванням обмежувальних заходів, що були запроваджені з метою запобігання поширенню на території COVID-19. Адже більшість карантинних норм і так втратить чинність після закінчення пандемії.

Законопроєктом запропоновано такі зміни до ПКУ:

  • скасувати функцію, що тимчасово здійснювалась контролюючими органами в частині формування Реєстру набувачів одноразової компенсації суб’єктам господарювання витрат, понесених за сплату ЄСВ за найманих осіб, та здійснення розрахунку розмірів сум таких компенсацій для їх виплати суб’єктам господарювання − юридичним особам;

  • виключити підпункти 29-3.3, 29-3.4 та 29-3.5 із пункту 29-3 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ. Пунктом 293 встановлено тимчасовий порядок відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів, при цьому підпункти 293.1 та 293.2 мають часові обмеження в дії, а підпункти 29-3.3, 29-3.4 та 29-3.5 не мають таких обмежень, незважаючи на тимчасовість їх запровадження.

У разі прийняття цей закон набере чинності з 1 липня 2023 року.

Нагадаємо, що карантин в Україні діятиме до 30 червня 2023 року (постанова КМУ від 25.04.2023 р. №383). Та, зважаючи на законопроєкт, продовження його не планується. Зауважимо, що 5 травня 2023 року ВООЗ також прийняла рішення про скасування статусу пандемії COVID-19.  

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»