• Посилання скопійовано

ДПС планує врегулювати перереєстрацію платників податків з ТОТ

Оприлюднено проєкт наказу Мінфіну, яким знову підкоригують Порядок обліку платників податків і зборів. Зміни стосуватимуться перереєстрації платників податків з ТОТ

ДПС планує врегулювати перереєстрацію платників податків з ТОТ

5 жовтня 2023 року ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про внесення змін до наказів Міністерства фінансів України від 22 квітня 2014 року № 462, від 14 листопада 2014 року № 1127» (завантажити). Тобто знову змін зазнає Порядок обліку платників податків і зборів, і вони знову стосуватимуться платників з ТОТ (у вересні щодо цього вже вносилися зміни).

Цього разу основною метою проєкту наказу є приведення положень вищезазначених нормативно-правових актів у відповідність до законодавства, зокрема Закону від 30.06.2023 №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Так, пункт 2 Наказу №462 та пункти 4, 5 Наказу №1127 визначають особливості обліку платників податків у разі зміни місцезнаходження платників податків з території АР Крим та міста Севастополя, а також з території проведення АТО або тимчасово неконтрольованої території (на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження) на місцезнаходження / місце проживання в областях та місті Києві.  Такі норми були прийняті в умовах дії положень ПКУ щодо особливостей оподаткування на територіях Криму та Севастополя, а також території проведення АТО.

Водночас на період дії воєнного стану на території України низкою законів до ПКУ були внесені зміни, якими визначені особливості оподаткування для всіх платників податків, місцезнаходженням яких є території, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані Російською Федерацією. Зокрема, Законом №3219 встановлено, що Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, визначається у встановленому КМУ порядку. Новими редакціями норм розділу XX «Перехідні положення» ПКУ передбачено особливості оподаткування на таких територіях за окремими видами податків та/або операціями. Передбачено також, що застосування таких особливостей припиняється у разі проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження платника податків на іншу територію України.

Проте ПКУ не містить винятків щодо особливостей обліку платників податків лише для випадків зміни місцезнаходження платників податків з території АР Крим та міста Севастополя, а також з території проведення антитерористичної операції. Відповідно у таких випадках мають застосовуватись загальні процедури обліку платників податків та має бути припинена дія пункту 2 Наказу №462 та пунктів 4, 5 Наказу №1127. 

У разі прийняття наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. А наразі зауваження та пропозиції до проєкту наказу приймаються упродовж одного місяця з дати його розміщення на офіційному вебпорталі ДПС на адреси: поштову – 04655, МПС, Київ – 53, Львівська площа, буд. 8, електронну – post@tax.gov.ua.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»