• Посилання скопійовано

Зʼявився текст прийнятого законопроекту № 11416-д: що слід врахувати?

Гетманцев опублікував текст прийнятого Закону про підвищення податків. Він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім окремих норм, які діятимуть з 1 січня 2025. Нова ставка ВЗ у 5% для фізосіб діятиме з дати набрання чинності Закону

Зʼявився текст прийнятого законопроекту № 11416-д: що слід врахувати?

Ми вже писали, що 10 жовтня при голосуванні не було враховано одну правку Комітету, зміст якої внесено до прийнятого законопроєкту. Вона суттєва! 

Й ось зараз 11 жовтня Гетманцев у своєму Телеграм-каналі оприлюднив текст остаточної редакції Законопроекту №11416-д. З нею можна ознайомитися тут.

Підкреслимо, що детальний аналіз законопроєкту ми наведемо окремому матеріалі.

А зараз тільки зауважимо, що Закон має набрати чинності  з дня, наступного за днем його опублікування, крім окремих норм, які запрацюють з 1 січня 2025 року.

Але це не стосується нової ставки ВЗ у 5%. Збільшення ВЗ почне діяти з дня набрання чинності Закону. Також в Законі прописано, що доходи платників військового збору – осіб, визначених пунктом 162.1 ПКУ, нараховані за наслідками податкових періодів до набрання чинності цим Законом, оподатковуються за ставкою військового збору, що діяла до набрання чинності цим Законом, незалежно від дати їх фактичної виплати (надання), крім випадків, прямо передбачених Податковим кодексом України.

А відповідно до статті 34 ПКУ податковим періодом може бути як календарний рік, місяць так й день. Тож можна вважати, що до відповідної дати набрання чинності Закону можна застосовувати ВЗ у ставці 1,5% до доходів фізосіб. 

А ВЗ для ФОПів "єдинників" та юросіб"єдинників" ІІІ групи буде запроваджено з 1 жовтня.

Але ми всі чекаємо детального розʼяснення від ДПС та Мінфіну щодо практичного застосування норм Закону щодо початку дії нової ставки ВЗ.

І наостанок. Підписання Закону наразі зазблоковано. Й тільки після розблокування його передадуть на підпис Спікеру ВРУ та Президенту. 

 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»