• Посилання скопійовано

УВАГА! Розблоковано підписання закону про підвищення податків

Спікер ВРУ вже може підписати законопроєкт №11416-д про внесення змін до ПКУ стосовно особливостей оподаткування у період дії воєнного стану щодо збільшення ставки ВЗ та сплати ВЗ "єдинниками". Депутати не підтримали проєкти постанов

УВАГА! Розблоковано підписання закону про підвищення податків

Ми раніше писали, що нардепи з різних партій подали декілька проєктів постанов ВРУ про скасування голосування у ІІ читанні за законопроєкт №11416-д. Про прийняття самого Закону можна прочитати тут.

14 жовтня ВРУ розглянула та не підтримала всі 13 проєктів постанов про скасування рішення ВРУ про прийняття у другому читанні та в цілому проєкту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану (11416-д). Про це повідомив Железняк у своєму Телеграм-каналі.

Відповідно законопроєкт №11416-д вже може бути підписаний спікером ВРУ та Президентом. Підкреслимо, доки Закон не буде офіційно опублікований та не набере чинності, його норми не діють!

Нагадаємо, що 11 жовтня Гетманцев у своєму Телеграм-каналі оприлюднив текст остаточної редакції законопроєкту №11416-д. З нею можна ознайомитися тут.

Детальний аналіз Закону ми наведемо окремому матеріалі.

 

Щодо набрання чинності Законом

А тепер тільки зауважимо, що Закон має набрати чинності  з дня, наступного за днем його опублікування, крім окремих норм, які запрацюють з 1 січня 2025 року.

Але це не стосується нової ставки ВЗ у 5%. Збільшення ВЗ почне діяти з дня набрання чинності Законом. Також у Законі прописано, що доходи платників військового збору – осіб, визначених пунктом 162.1 ПКУ, нараховані за наслідками податкових періодів до набрання чинності цим Законом, оподатковуються за ставкою військового збору, що діяла до набрання чинності цим Законом, незалежно від дати їх фактичної виплати (надання), крім випадків, прямо передбачених Податковим кодексом України.

А ВЗ для ФОПів-"єдинників" та юросіб-"єдинників" ІІІ групи буде запроваджено з 1 жовтня.

Але ми всі чекаємо детального розʼяснення від ДПС та Мінфіну стосовно практичного застосування норм Закону щодо початку дії нової ставки ВЗ та порядку сплати ВЗ "єдинниками".

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь