• Посилання скопійовано

Пальне використовується для власних потреб: чи потрібно складати акцизні накладні?

У разі коли пальне використовується суб’єктом господарювання для власного споживання, акцизні накладні на таке пальне складаються, якщо він зареєстрований як платник акцизного податку з реалізації пального

Пальне використовується для власних потреб: чи потрібно складати акцизні накладні?

«Вісник. Офіційно про податки»

Насамперед необхідно встановити, чи є суб’єкт господарювання платником акцизного податку з реалізації пального, тобто чи здійснює він крім використання пального для власного споживання інші операції з реалізації пального. Якщо так, то такий суб’єкт має бути зареєстрований як платник цього податку і зобов’язаний складати акцизні накладні на всі операції з реалізації пального та реєструвати їх в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі — ЄРАН).

Зверніть увагу, що в абзаці другому п. 231.1 ПКУ використання пального для власного споживання виокремлено серед переліку різноманітних операцій з пальним, при здійсненні яких складання акцизних накладних є обов’язковим.

Таку норму передбачено в Податковому кодексі з метою визначення об’єкта оподаткування акцизним податком, оскільки відповідно до пп. 213.1.12 ПКУ він визначається як операції з реалізації обсягів пального, що перевищують обсяги отриманого пального, з якого сплачено акцизний податок (отриманого від інших платників, імпортованого, виробленого на митній території України).

Зазначені в акцизних накладних обсяги пального, використаного для власного споживання, є одним із показників, які зменшують ліміт обсягу пального, на який платник має право зареєструвати акцизні накладні (формулу розрахунку такого обсягу зазначено в п. 232.3 ПКУ).

Нагадаємо, що в акцизних накладних на обсяги пального, використаного для власних потреб (відповідно до пунктів 4, 6 розділу ІІ Порядку № 218), зазначаються:

  • тип причини «3 — пальне відвантажено з метою власного споживання»;
  • у рядку «Особа — отримувач пального» — «Неплатник»;
  • у рядку «юридична особа — код за ЄДРПОУ отримувача пального; фізична особа — реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта» — умовний код «1000000000».

Розглянемо ситуацію, коли суб’єкт господарювання не здійснює реалізацію пального та не зареєстрований платником акцизного податку з реалізації пального. Як йому діяти у такому випадку?

Пунктом 231.1 ПКУ передбачено обов’язковість складання акцизних накладних та їх реєстрації в ЄРАН тільки платниками акцизного податку з реалізації пального. Тобто особа, яка здійснює операції з реалізації пального або планує їх здійснення, зобов’язана зареєструватись як платник акцизного податку з реалізації пального (подати до контролюючого органу відповідну заяву не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення такої реалізації згідно з абзацом другим пп. 212.3.4 ПКУ). Інформація про осіб, зареєстрованих такими платниками, міститься в Реєстрі платників акцизного податку з реалізації пального, який ведеться ДФС України. Включення та виключення осіб до/із зазначеного Реєстру, внесення змін до нього здійснюються засобами системи електронного адміністрування реалізації пального та контролюючими органами за основним місцем обліку особи як платника податків.

Отже, у разі коли пальне використовується суб’єктом господарювання для власного споживання, акцизні накладні на таке пальне:

• складаються, якщо він зареєстрований як платник акцизного податку з реалізації пального. Таким суб’єктом складаються акцизні накладні на всі операції з реалізації пального, які він здійснює, та на обсяги пального, використаного для власних потреб; реалізованого та/або використаного для виробництва непідакцизної продукції на умовах, установлених ст. 229 Податкового кодексу; втраченого, зіпсованого, знищеного пального;

• не складаються, якщо такий суб’єкт не є платником акцизного податку з реалізації пального та використовує отримане пальне виключно для власних потреб.

Слід звернути увагу, що у разі якщо платник акцизного податку з реалізації пального припиняє діяльність з його реалізації, він може подати реєстраційну заяву про анулювання реєстрації. На підставі цієї заяви здійснюється виключення такого платника з Реєстру платників акцизного податку з реалізації пального (п. 13 розділу ІІ Порядку № 113).

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»