• Посилання скопійовано

Де можна проконсультуватися щодо лічильників для акцизних складів?

Податківці заявили, що надання консультації щодо встановлення лічильників для акцизних складів знаходиться поза межами їх компетенції. Розглянемо, до якого органу слід звертатися платнику податків для отримання консультацій

Де можна проконсультуватися щодо лічильників для акцизних складів?

Нагадаємо, що з 1 липня 2019 року запроваджується Система електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового.

В межах цієї новації запроваджується і такий обов’язок: на акцизних складах мають бути встановлені витратоміри-лічильники та рівнеміри. Тобто на кожному місці відпуску пального наливом з акцизного складу встановлюється витратомір-лічильник, а на кожному введеному в експлуатацію стаціонарному резервуарі - рівнемір. Ми про це писали тут.

 

Коли лічильники можна не встановлювати?

Акцизні склади, на яких здійснюються виключно зберігання та реалізація пального, що отримується та реалізується виключно у тарі виробника без зміни розфасовки, а також скрапленого газу природного, бензолу, метанолу, не обладнуються витратомірами-лічильниками та рівнемірами-лічильниками. А ось решті доведеться про лічильники подбати.

 

З чого почати? 

Щоб встановити лічильники, суб’єкт господарювання:

  • розробляє проект встановлення засобів вимірювання, 
  • розраховує та підбирає перелік засобів вимірювання витратомірів-лічильників обсягу виробленого та реалізованого пального та рівнемірів-лічильників рівня пального, виходячи з об’ємів зберігання пального, діаметрів трубопроводів, та інших виробничих та технологічних аспектів.

При цьому треба забезпечити повноту обліку обігу пального. А податківці в цій справі, на жаль, не допоможуть. Адже у ІПК від 24.05.2019 р. №2367/6/99-99-12-01-04-15/ІПК вони зазначили, що ДФС є держателем та адміністратором реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів – лічильників і проводить лише ідентифікацію витратомірів/рівномірів та занесення їх в реєстр, а не займається їх підбором.

 

До кого ж звертатися за допомогою?

З питанням надання консультацій щодо підбору лічильників (зокрема, стандартизації засобів вимірювання) ДФСУ порадила звернутись до:

  • Міністерства енергетики та вугільної промисловості України;
  • Нафтогазової асоціації України;
  • Наукового метрологічного центра – Національний науковий центр «Інститут метрології».

Окрім цього, вони зазначили, що питання відповідності процедурам оцінки засобів вимірювання належить до компетенції ДП «Укрметртестстандарт» Мінекономрозвитку. Зокрема, Технічним регламентом №94 встановлено вимоги, яким повинні відповідати засоби вимірювальної техніки, які призначені для застосування у сфері законодавчо регульованої метрології, коли вони надаються на ринку та/або вводяться в експлуатацію для виконання завдань, пов’язаних з вимірюваннями.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»