• Посилання скопійовано

Перелік підакцизних товарів пропонують доповнити новими розчинниками!

Метою запропонованих змін в адмініструванні акцизного податку є унеможливлення ввезення без сплати акцизного податку на митну територію України під виглядом розріджувачів октанопідвищувальних речовин, які додаються до пального на міні-НПЗ з метою збільшення октанового числа

Перелік підакцизних товарів пропонують доповнити новими розчинниками!

Нагадаємо, що Законом №466, який набрав чинності 23.05.2020, запроваджено акцизний податок на розчинники або розріджувачі, інші готові суміші на основі метанолу (код УКТ ЗЕД 3814 00 90 90). Про це ми писали тут.

Однак, проблема не була цілком вирішена. Після схвалення Закону №466 збільшився імпорт розчинників на основі інших складових, які мають високі октанові числа (МТБЕ або ізобутиловий спирт).

В зв’язки з цим, до ВРУ, після проходження обговорення на сайті Міністерства Фінансів України, подано Законопроєкт №6299 від 09.11.2021 про внесення змін до ПКУ та інших законів України щодо посилення боротьби з тіньовим обігом пального. 

З повним текстом проєкту Закону можна ознайомитись за посиланням. Зараз він опрацьовується в комітеті при ВРУ.  

Згідно з текстом пояснювальної записки до законопроєкту, ним пропонується:

  • включити до підакцизних товарів розчинники, до складу яких входять метанол, МТБЕ та інші підакцизні товари, що можуть бути використані для виробництва пального. Передбачено, що конкретний перелік розчинників затверджуватиметься КМУ і на них діятиме ставка акцизного податку – 245 євро за 1000 літрів;
  • якщо розчинники не використовуються для виробництва пального суб’єктами хімічної, нафтохімічної та добувної промисловості, тоді на них встановлюється нульова ставка акцизного податку при ввезенні імпортерами або реалізації їх таким виробникам. У разі виявлення факту нецільового використання доведеться сплатити повну ставку (245 євро за 1000 літрів), а також штраф у розмірі 100% нарахованого податку (якщо підприємство самостійно виявить нецільове використання, то 25%);
  • передбачити контроль за цільовим використанням розчинників;
  • запровадити перехідний період для нових платників акцизного податку для реєстрації їх в СЕА РПСЕ та внесення розчинників до СЕА РПСЕ (аналогічний перехідний період був запроваджений при залученні до підакцизних товарів мастил та розчинників на основі метанолу згідно з Законом №1117 від 17.12.2020).

Таким чином, змінами пропонується залучити до переліку підакцизних товарів усі розчинники, що мають октанопідвищувальні властивості.

А п. 215.1 ПКУ, який визначає перелік підакцизних товарів, планується доповнити пп. «б» – товари (продукція), до складу яких входить хоча б один компонент, який є підакцизним товаром (продукцією). Перелік таких товарів (продукції) має затвердити Кабінет Міністрів України.

 

Контроль за цільовим використанням розчинників

Контролювати те, що імпортовані за нульовою ставкою розчинники не використовуються для виробництва пального пропонується наступними методами:

  • перелік підприємств, які отримують розчинники за нульовою ставкою, та розмір квот затверджуються Кабінетом Міністрів України;
  • ДПС здійснює контроль за використанням розчинників через СЕА РПСЕ;
  • суб’єкти, що користуються пільгою протягом 180 днів після отримання розчинника, подають ДПС довідку про цільове використання;
  • суб’єктам, які здійснюють використання та реалізацію виключно розчинників, надається можливість не обладнувати місця зберігання розчинників приладами обліку (витратомір-лічильник та рівнемір-лічильник).

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»