• Посилання скопійовано

Роздрібний акциз з тютюну: як сплачуємо з 1 квітня?

За довоєнними планами, з 1 квітня 2022 року мав запрацювати новий механізм справляння роздрібного акцизу з тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Але його перенесли на 2023 рік

Роздрібний акциз з тютюну: як сплачуємо з  1 квітня?

У січні 2022 року ми писали про те, що у 2022 році мав запрацювати новий механізм справляння роздрібного акцизу з тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах (далі у тексті – тютюнові вироби).

Нагадаємо, що ці зміни були внесені Законом №1914, яким було запроваджено чергову податкову реформу, в тому числі і зміну напрямку зарахування до бюджетів роздрібного акцизу з тютюнових виробів.

Новий механізм справляння роздрібного акцизу полягає в тому, що акциз, який сплачувався роздрібними торговцями тютюновими виробами за ставкою 5%, тепер перекладено на виробників або імпортерів цих товарів. Виробники або імпортери мають сплачувати 5% акцизу з товарів, проданих через власні роздрібні магазини або з продажу таких товарів іншим оптовим або роздрібним торговцям.

Він повинен був запрацювати з 1 січня 2022 року,  але не раніше дня набрання чинності змінами до Бюджетного кодексу в частині запровадження механізму зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, до місцевих бюджетів. Станом на 1 січня 2022 року зміни до БКУ ще не було внесено, тому дата набрання чинності новими правилами відтермінувалася до дати внесення змін до БКУ.

Відповідні зміни до БКУ мали запрацювати з 1 квітня 2022 року, як було передбачено в «Прикінцевих положеннях» Закону України від 15.02.2022 р. №2042-IX «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України».

 

І ось тепер новина!

У зв’язку з воєнним станом було прийнято Закон від 15.03.2022 р. №2134-IX, яким відтерміновано дату набрання чинності зазначених вище змін до Бюджетного кодексу з розподілу акцизного податку – на 1 січня 2023 року.

Таким чином, у 2022 році роздрібний акциз за ставкою 5 % з продажу тютюнових виробів буде справлятися ще за старим порядком.

При цьому роздрібний акциз нараховується на базу, визначену у пп. 214.1.4 ПКУ: це вартість (з ПДВ та без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів, що реалізовані відповідно до пп. 213.1.9 ПКУ.

 

Проте не забувайте про ПДВ-зміни!

Адже ПДВ з реалізованих тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах з 1 січня 2022 року справляється вже за новими правилами. Ми писали про це тут

Операції з продажу тютюнових виробів з 1 січня 2022 року звільнені від ПДВ згідно з п. 197.27 ПКУ, крім операцій:

  • з першого постачання таких товарів їх виробниками;
  • з першого постачання таких товарів суб’єктами господарювання, які пов’язані відносинами контролю з виробниками у розумінні Закону України «Про захист економічної конкуренції»;
  • із ввезення таких товарів на митну територію України та їх першого постачання імпортером на митній території України.

Під це звільнення підпадають операції з роздрібного продажу тютюнових виробів, якщо такий продаж не є першим постачанням тютюнових виробів виробником або імпортером.

З огляду на це, роздрібний акцизний податок за ставкою 5% нараховується на продажну ціну тютюнових виробів, яка може містити в собі ПДВ (у разі оподаткування такого продажу ПДВ), або не містити в собі ПДВ у разі звільнення продажу тютюнових виробів від ПДВ.

Податківці навели також своє роз'яснення щодо правил сплати акцизу з продажу тютюну. З ним можна ознайомитися тут

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»