• Посилання скопійовано

Комітет ВРУ підтримує запровадження електронного акцизу на алкоголь та тютюнові вироби (законопроєкт №8286)

Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив про ухвалення законопроєкту про електронну акцизну марку для алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, які використовують в електронних цигарках

Комітет ВРУ підтримує запровадження електронного акцизу на алкоголь та тютюнові вироби (законопроєкт №8286)

Комітет рекомендував прийняти за основу законопроєкт N8286 про забезпечення електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах.  

Про цей законопроєкт, а також про ще два, які з ним пов'язані, ми розповідали на день внесення їх до ВРУ. 

Законодавча ініціатива спрямована на протидію незаконному виробництву та обігу таких підакцизних товарів і сприятиме збільшенню надходжень від акцизногого податку. 

 

Головне про законопроєкт

Законопроєкт передбачає запровадження електронної марки акцизного податку, яка є унікальним графічним елементом, штрих-кодом швидкого реагування – QR-код.

Саме QR-код підтверджує сплату акцизного податку, легальність виробництва, ввезення, зберігання, транспортування та реалізації таких товарів. А отже, дозволяє ідентифікувати продукцію і відстежити її переміщення від виробника/імпортера до кінцевого продавця у роздрібній мережі, включаючи перевізників таких товарів.

Прогнозується, що за результатами реалізації  закону тіньова частка українського ринку алкоголю, тютюну та рідин, що використовується в електронних сигаретах, зменшиться. 

Важливо: норми проєкту Закону дозволять привести законодавство України у відповідність до законодавства Європейського Союзу.

Також рекомендовано прийняти за основу пов’язаний законопроєкт N8287 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України у зв’язку із запровадженням електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»