• Посилання скопійовано

Продаєте вино столове: чи потрібна акцизна марка?

Податківці підкреслили, що вже скасовано акцизні марки для звичайних (неігристих) вин та тестових зразків алкогольних напоїв. Ця норма діє з 1 січня 2022 року в Україні

Продаєте вино столове: чи потрібна акцизна марка?

ДПС в Івано-Франківській області повідомляє, що Законом України від 30.11.2021 №1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» скасовано акцизні марки для звичайних (неігристих) вин та тестових зразків алкогольних напоїв. Ця норма діє з 1 січня 2022 року в Україні.

Відповідно, закон передбачає розширення переліку товарів, які не підлягають маркуванню марками акцизного податку – тестові зразки алкогольних напоїв та натуральних вин без додавання спирту, міцність яких не перевищує 15%.

Йдеться, зокрема, про звичайні (неігристі) вина та зброджені напої, фактична міцність яких вища за 1,2% об'ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 15%, проте за умови, що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має ферментне походження. Сюди належать також тестові зразки алкогольних напоїв, які не призначені для роздрібного продажу та ввозяться суб'єктами господарювання, що мають ліцензії на право гуртової торгівлі відповідною продукцією, для проведення досліджень або випробувань, але не більше 3 л кожного виробу.

Під проведенням досліджень та випробувань мається на увазі калібрування лабораторного обладнання, проведення дегустацій, вивчення фізико-хімічних показників, дизайну.

Проте зазначимо, що скасування маркування згаданої продукції акцизними марками не скасовує для платника сплату акцизного податку, тобто не виключає цей товар з підакцизної групи. Отже, слід дотримуватися Закону України від 19.12.1995 №481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального». Зокрема,  згідно зі ст. 14 цього закону місце здійснення реалізації таких товарів має відповідати нормам, передбаченим законом, і, зокрема, торгова площа має бути не менше 20 кв. м.

Також нагадаємо, що фіскалізація продажу алкогольної групи товарів є обов’язковою.

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»