• Посилання скопійовано

Зміни щодо акцизного податку: аналіз Закону №3603

Держава посилює нагляд за виробництвом підакцизних товарів. Зокрема, в ПКУ запроваджуються норми щодо обліку втрат сировини, яка використовується під час виробництва не лише алкогольних напоїв, а й тютюнових виробів, рідини для е-сигарет тощо

Зміни щодо акцизного податку: аналіз Закону №3603

Продовжуємо аналізувати Закон №3603, який вносить зміни до ПКУ. Зараз вже опубліковано Закон № 3603. Його норми почнуть діяти з 16 березня, крім окремих. Отже, які зміни цей закон принесе платникам акцизного податку?

 

Зміни для виробників підакцизних товарів

Усі виробники спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спирту коньячного, плодового, зернового дистиляту та інших спиртових дистилятів і ректифікатів, алкогольних напоїв, знають, що податковому обліку з метою сплати акцизу підлягають не лише сировина та готова продукція, а й відходи та втрати виробництва. Їх долю регулює п. 214.6 ПКУ, який завдяки Закону №3603 значно розширили.

До цього п. 214.6 ПКУ містив лише два, досить короткі, абзаци.

У першому йшлося про те, що у разі наявності наднормативних втрат спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спирту коньячного, плодового, зернового дистиляту та інших спиртових дистилятів і ректифікатів, алкогольних напоїв, допущених з вини виробника під час виробництва підакцизних товарів (продукції), базою оподаткування є вартість (кількість) цих товарів, які можна було б виробити з наднормативно втрачених товарів (продукції).

У другому ж було встановлено, що норми виходу продукції і втрат під час її виробництва затверджує КМУ. І він справді це зробив – постановою від 22.11.2022 №1310. Отже, всі витрати, які перевищують ці норми, є об’єктом нарахування акцизного податку. А базою нарахування (тим, до чого має застосовуватися відповідна ставка акцизу) при цьому буде вартість або кількість продукції, яка із цих надвитрат могла бути вироблена.

Закон №3603 викладає п. 214.6 ПКУ повністю в новій редакції! Вона говорить таке.

Щодо спиртів та алкогольних напоїв. Як і раніше, Норми виробничих втрат сировини і виходу готової продукції затверджує Кабмін. Але тепер не тільки щодо спиртів, а і щодо виноматеріалів та соків, які використовуються під час виробництва алкогольних напоїв.

У разі незабезпечення нормативного виходу спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів, допущеного з вини виробника під час виробництва спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів, базою оподаткування є кількість спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів, яка визначається як різниця між кількістю спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів, яку можна було б виробити з дотриманням затверджених Кабінетом Міністрів України норм виходу, і кількістю фактично вироблених спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів.

За наявності понаднормативних втрат спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів базою оподаткування є понаднормативно втрачена їх кількість.

За наявності понаднормативних втрат спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв або понаднормативних виробничих втрат алкогольних напоїв базою оподаткування є кількість таких понаднормативно втрачених товарів (продукції).

Крім того, за втратами та відходами тепер держава стежитиме й у виробництві іншої підакцизної продукції.

Щодо тютюнової продукції. Сукупні втрати та відходи ферментованої тютюнової сировини під час її зберігання, транспортування і використання у виробництві тютюнових виробів протягом календарного (звітного) місяця не можуть перевищувати 5 відсотків загального обсягу такої тютюнової сировини, використаної для виробництва тютюнових виробів протягом такого календарного (звітного) місяця.

Протягом календарного (звітного) місяця середні витрати ферментованої тютюнової сировини для виробництва сукупно усіх тютюнових виробів, облік яких ведеться у:

  • штуках, не можуть перевищувати 600 грамів на 1000 штук таких тютюнових виробів (без урахування втрат);
  • кілограмах, не можуть перевищувати 1000 грамів на 1000 грамів таких тютюнових виробів (без урахування втрат).

Сукупні втрати та відходи неферментованої тютюнової сировини під час зберігання, транспортування, виробництва ферментованої тютюнової сировини протягом календарного (звітного) місяця не можуть перевищувати 10 відсотків загального обсягу (ваги) неферментованої тютюнової сировини, використаної для виробництва ферментованої тютюнової сировини протягом календарного (звітного) місяця.

За наявності понаднормативних сукупних втрат та відходів ферментованої тютюнової сировини під час зберігання або транспортування базою оподаткування є втрачений обсяг тютюнової сировини, який перевищує сукупні норми втрат та відходів, зазначені вище, за відповідний календарний (звітний) місяць.

За наявності за відповідний календарний (звітний) місяць понаднормативних витрат ферментованої тютюнової сировини під час виробництва тютюнових виробів базою оподаткування є:

  • для тютюнових виробів, облік яких ведеться у кілограмах, – обсяг понаднормативно витраченої ферментованої тютюнової сировини у виробництві тютюнових виробів;
  • для тютюнових виробів, облік яких ведеться в штуках, – кількість таких тютюнових виробів, яку можна було б виробити з обсягів перевитраченої тютюнової сировини з розрахунку 600 грамів на 1000 штук. 

Платник має забезпечити ведення окремого обліку витрат ферментованої тютюнової сировини для виробництва тютюнових виробів, облік яких ведеться у штуках та кілограмах.

У разі відсутності такого обліку дотримання норм середніх витрат ферментованої тютюнової сировини для виробництва тютюнових виробів здійснюється виходячи з розрахунку витрати ферментованої тютюнової сировини для виробництва тютюнових виробів, облік яких ведеться в штуках.

Щодо виробництва рідини для е-сигарет. Норми втрат рідин, що використовуються в електронних сигаретах, під час їх зберігання, транспортування і використання у виробництві, у тому числі електронних сигарет, протягом календарного (звітного) місяця не можуть перевищувати 5 відсотків загального об’єму таких рідин, використаних у виробництві, у тому числі електронних сигарет, протягом такого календарного (звітного) місяця.

За наявності понаднормативних втрат рідин, що використовуються в електронних сигаретах, під час їх зберігання, транспортування і використання у виробництві, у тому числі електронних сигарет, базою оподаткування є втрачений під час зберігання, транспортування і використання у виробництві, у тому числі електронних сигарет, об’єм рідин, що використовуються в електронних сигаретах, який перевищує норми втрат, зазначені вище.

 

І не тільки для виробників підакцизних товарів

Змінена редакція п. 214.6 ПКУ говорить: Норми втрат нафтопродуктів під час їх приймання, зберігання, відпуску, перевантаження та транспортування затверджуються Кабінетом Міністрів України.

За наявності понаднормативних втрат нафтопродуктів, якщо з таких обсягів акцизний податок не сплачувався або сплачувався за пільговою ставкою, базою оподаткування є втрачений обсяг нафтопродуктів, який перевищує норми втрат, затверджені Кабміном.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»