• Посилання скопійовано

Бізнес стурбований рішенням влади збільшити ставки акцизу на пальне

Бізнес вважає, що збільшення акцизів на пальне призведе до стрибка роздрібних цін на бензин, дизельне пальне та скраплений газ, а це, своєю чергою, збільшить собівартість товарів та послуг

Бізнес стурбований рішенням влади збільшити ставки акцизу на пальне

Голові Верховної Ради України

Голові Комітету Верховної Ради України з питань

фінансів, податкової та митної політики.

Народним депутатам України – членам Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

Члени Української Ради Бізнесу, до складу якої входить 116 бізнес-асоціацій різних галузей економіки, проаналізували законопроєкт, що поданий Кабінетом Міністрів України, щодо внесення змін до Податкового кодексу України про наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині акцизного податку (№11256) та зазначають таке.

Проєкт декларує приведення законодавства України до норм законодавства ЄС задля виконання Угоди  про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони), в частині наближення ставок акцизного податку до мінімального рівня, встановленого в ЄС. Проєктом заплановано встановити нові розміри ставок акцизного податку на пальне з огляду на їх мінімальний рівень, передбачений Директивою № 2003/96/ЄС, які набиратимуть чинності з 2028 року. Зокрема, на основні види пального запропоновано встановити такі ставки акцизного податку: на бензини – 359 євро за 1000 л, на дизельне пальне – 330 євро за 1000 л, на скраплений газ – 277 євро за 1000 літрів.

На попередніх зустрічах у Комітеті Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики робоча група, на якій обговорювалось це питання, дійшла висновку, що збільшення акцизного податку можливе тільки після вагомої аргументації, з детальними розрахунками експертів та міністерствами й відомствами.

Бізнес-асоціації вважають неприпустимим без економічного обґрунтування, без розрахунків соціальних наслідків, – пропонувати збільшення ставок акцизного податку на пальне. Збільшення акцизів на пальне призведе до стрибка роздрібних цін на бензин, дизельне пальне та скраплений газ, а це, своєю чергою, збільшить собівартість товарів та послуг.

Представники бізнес-асоціацій, громадськості, експерти аналітичних компаній вважають контрпродуктивними шокові заходи для енергетичного сектору та споживачів, тоді як енергосистема України системно знищується ворогом.

Безумовно, впровадження системи збалансованого акцизного оподаткування усіх енергопродуктів, яка закладена у Директиві Ради 2003/96/ЄС «Про реструктуризацію системи Співтовариства щодо оподаткування енергоносіїв та електроенергії», є необхідним, проте воєнний час передбачає свої особливості.

Український бізнес закликає Кабінет Міністрів та Парламент зважено підходити до формування податкової політики, впроваджувати зміни на основі якісного аналізу витрат-вигід, з урахуванням впливу на громадян, бізнес, держбюджет та з проведенням повноцінних публічних обговорень.   

Закликаємо провести щодо проєкту №11256 фахові розрахунки та експертне обговорення за участі народних депутатів, представників КМУ, науковців, бізнесу і за підсумками обговорення напрацювати збалансовану модель поступового зростання акцизів, яка б забезпечувала мінімізацію інфляції, враховувала екологічні фактори та передбачала стабільність і передбачуваність для інвестиційної діяльності.

***

Читайте також: Комітет ВРУ рекомендує прийняти за основу чергові зміни до ПКУ щодо акцизу

Джерело: Українська Рада Бізнесу

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»