• Посилання скопійовано

Акциз на солодкі напої на рівні 0,1 євро за 1 л: рекомендовано прийняти законопроєкт

Комітет ВРУ з податкової політики рекомендував прийняти законопроєкт №9032-1 щодо запровадження акцизу на води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин у І читанні

Акциз на солодкі напої на рівні 0,1 євро за 1 л: рекомендовано прийняти законопроєкт

17 липня на черговому засіданні Комітету ВРУ з податкової політики було рекомендовано прийняти законопроєкт №9032-1 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження акцизного податку на води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин у першому читанні за основу.

Про це наголосив Гетманцев у своєму Телеграм-каналі.

Цязаконодавча ініціатива покликана сприяти захисту здоров’я людей шляхом запровадження додаткових податкових механізмів, спрямованих на зменшення споживання населенням цукру та підсолоджувальних речовин.

 

Деталі законопроєкту

Законопоєктом №9032-1 пропонується:

  • віднести до підакцизних товарів води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин
  • встановити специфічну ставку податку у розмірі 0,1 євро за 1 літр напою.

Увага! Платниками податку визначаються виробники та імпортери напоїв.

Окремо у своєму пості Гетманцев зауважив, що майже 50 країн світу запровадили податки на солодкі напої у різних формах, адаптувавши широкі глобальні рекомендації щодо використання фіскальної політики до свого конкретного контексту та «інноваційно» впроваджуючи податкову політику для досягнення цілей охорони здоров’я.

І насамкінець нардеп додав, що запровадження акцизного податку на солодкі напої відповідає Директиві ЄС 2020/262 від 19 грудня 2019 року. Статтею 1 загальних положень цієї Директиви встановлено, що для визначення загального режиму оподаткування акцизами держави-члени можуть накладати податки на товари, що не є підакцизними.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»