• Посилання скопійовано

Роботу СЕА РП СЕ планують удосконалити: законопроєкт від ДПС

ДПС оприлюднила законопроєкт про зміни до ПКУ щодо СЕА РПСЕ та удосконалення адміністрування акцизу. Ним передбачено відображення в СЕА РПСЕ власників пального та посилення контролю за сплатою акцизу з реалізації пального та спирту

Роботу СЕА РП СЕ планують удосконалити: законопроєкт від ДПС
30 серпня ДПС на своєму сайті оприлюднила законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового та удосконалення адміністрування акцизного податку». З текстом законопроєкту можна ознайомитися тут.  

Основною метою проєкту Закону є удосконалення СЕА РПСЕ в частині відображення в СЕА РПСЕ власників пального для виявлення фіктивних операцій, а також посилення контролю за сплатою акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового. 

 

В чому необхідність змін у роботі СЕА РП СЕ?

Наразі відповідно до норм ПКУ в СЕА РПСЕ не відображаються власники пального, що не забезпечує належного контролю за обігом пального та уможливлює проведення фіктивних операцій з пальним. 

Крім того, чинні норми ПКУ не запобігають безпідставному користуванню лімітами в СЕА РПСЕ, на які платник може зареєструвати акцизні накладні. 

Функціонування СЕА РПСЕ побудовано виключно на підставі документів, які складаються розпорядниками акцизних складів, й у випадку формування схемного податкового кредиту з ПДВ наразі не виключена можливість реєструвати акцизні накладні на неіснуючі обсяги пального, які одночасно реалізовані за готівку іншим споживачам, або на зареєстрованому акцизному складі відсутні резервуари та/або немає достатньої їх місткості для зберігання пального. 

Контролюючі органи наразі не мають достатнього законодавчого інструментарію аби завадити вказаним порушенням, у тому числі щодо приведення даних про обсяги пального в СЕА РПСЕ до фактичних залишків пального на акцизному складі. 

Також у чинних нормах ПКУ відсутня відповідальність у разі встановлення таких порушень. 

На сьогодні акцизний склад реєструється за заявницьким принципом і не передбачає попереднє отримання ліцензії на операції зі спиртом етиловим, реєстрації резервуарів та лічильників на них, що призводить до обліку в СЕА РПСЕ акцизних складів, які фактично не знаходяться за адресою або на яких відсутні введені в експлуатацію резервуари (тобто ємності, до яких можна завантажувати спирт). Скасувати реєстрацію таких акцизних складів можливо лише за заявою розпорядника, що дозволяє їм продовжувати функціонувати. 

Тому є необхідність прийняття законодавчих змін до ПКУ в частині відображення в СЕА РПСЕ власників пального для виявлення фіктивних операцій, а також посилення контролю за сплатою акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового. 

 

Які зміни до ПКУ передбачені?

Проєктом Закону запропоновано такі основні зміни до ПКУ, зокрема: 

  • відображення в СЕА РПСЕ власників пального задля забезпечення належного контролю за обігом пального. При переході права власності на пальне, що знаходиться в акцизному складі, від одного суб’єкта господарювання до іншого складається акцизна накладна, в тому числі щодо пального, що знаходиться на зберіганні на акцизному складі; 
  • можливість за результатами перевірки за рішенням контролюючого органу привести у відповідність ліміти обсягів пального та спирту етилового в СЕА РПСЕ, на які платник може зареєструвати акцизні накладні, до фактичних обсягів пального та спирту етилового на акцизному складі; 
  • встановлення відповідальності за здійснення суб’єктами господарювання зберігання пального або спирту етилового без реєстрації платником акцизного податку, а також у разі виявлення в ході перевірок фактичних обсягів пального або спирту етилового, які не відповідають даним СЕА РПСЕ, при відсутності документального підтвердження отримання/реалізації пального або спирту етилового; 
  • виключення необхідності щомісячного подання податкових декларацій з акцизного податку при операціях переобладнання вантажних транспортних засобів, у легкові автомобілі, а також імпортерами електричної енергії; 
  • необхідність подання разом з декларацією з акцизного податку довідки про загальні обсяги отримання, імпорту та використання за звітний календарний місяць товарів, які використовуються як сировина при виробництві пального, та про залишки таких товарів і пального задля контролю за виробництвом та обігом пального з огляду на обсяги отриманої непідакцизної сировини. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»