• Посилання скопійовано

Нарахування податкового зобов’язання із плати за землю

Підприємство є платником земельного податку. Нарахування податкового зобов’язання щодо плати за землю провадиться один раз на рік. Сплачується цей податок щомісяця рівними частками. У якому звітному (податковому) періоді сума плати за землю враховується у складі витрат підприємства?

У податковому обліку витрати на сплату податків при обчисленні об’єкта оподаткування враховуються у складі інших витрат (п. 138.1 ст. 138 Податкового кодексу).

Відповідно до п. 138.5 цієї статті інші витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони були здійснені, згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку. У ст. 4 Закону України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» наведено перелік основних принципів, на яких ґрунтуються бухгалтерський облік та фінансова звітність. Одним із принципів є, зокрема, таке поняття, як періодичність, тобто можливість розподілу діяльності підприємства на певні періоди часу з метою складання фінансової звітності.

Таким чином, якщо нарахування податкового зобов’язання з відповідного податку чи збору здійснюється на майбутні періоди, зокрема як плати за землю, то до складу витрат звітного періоду може бути включено лише суму податку, нараховану з першого по останній день такого звітного періоду (календарного кварталу, півріччя, трьох кварталів, року).

Матеріали «гарячої лінії» за участю заступника директора Департаменту — начальника Управління адміністрування податку на прибуток та податкових платежів Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПС України Н. Хоцянівської

 

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»