• Посилання скопійовано

Змінюємо ставку платника єдиного податку ІІІ групи правильно

Зміна ставки оподаткування ЄП з 5% на 3% передбачає обов’язкову реєстрацію платником ПДВ. У які строки необхідно подати відповідні заяви, розглянемо далі

Змінюємо ставку платника єдиного податку ІІІ групи правильно

У ІПК від 26.06.2018 р. №2860/6/99-99-12-02-03-15/ІПК податківці розглянули питання щодо строків подання заяв на зміну ставки оподаткування ЄП ІІІ групи та реєстрацію платником ПДВ.

Нагадаємо, що п. 293.3 ПКУ встановлює такі відсоткові ставки для платників ЄП ІІІ групи:

  • 3% доходу - у разі сплати ПДВ;
  • 5% доходу - у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

 

Зміна ставки платника ЄП

Для зміни ставки єдиного податку платник податку подає заяву на зміну відомостей реєстру платників єдиного податку. Така заява подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

При цьому, ставка 3% може застосовуватися з початку кварталу, наступного за кварталом, у якому надано заяву про зміну ставки єдиного податку.

Форма заяви визначена наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. №1675.

 

Реєстрація платником ПДВ у разі зміни ставки ЄП

У коментованому листі податківці зазначають, що у разі обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, зміни ставки єдиного податку або відмови від спрощеної системи оподаткування особа реєструється платником ПДВ у порядку, визначеному ПКУ та за загальними правилами, встановленими Положенням №1130.

Відповідно до п. 183.4 ПКУ у разі зміни ставки єдиного податку заява на реєстрацію платником ПДВ подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, у якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ.

Тож заяви на перехід на сплату єдиного податку за ставкою 3% та для реєстрації платником ПДВ слід подавати одночасно. 

Зверніть увагу! ДФС може прийняти рішення про відмову у реєстрації платником ПДВ. У такому разі така особа або відмовляється від застосування спрощеної системи оподаткування або обирає ставку єдиного податку, що не передбачає сплати ПДВ.

За п. 5 розділу ІІІ Положення № 1130 «єдинники» І - ІІІ груп може самостійно добровільно прийняти рішення про перехід на сплату єдиного податку зі ставкою, що передбачає сплату ПДВ, якщо така особа одночасно відповідає вимогам:

  • встановленим для третьої групи платників єдиного податку;
  • визначеним п. 181.1 або п. 182.1 ПКУ.

А за п. 183.4 ПКУ реєстрація таких осіб діє з першого числа календарного кварталу, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку у розмірі 3%.

Заяву на реєстрацію платником ПДВ слід подавати за формою №1-ПДВ (додаток 1 до Положення № 1130).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»