• Посилання скопійовано

Оподаткування продажу автомобіля юрособою, платником єдиного податку ІІІ групи

Підприємство-"єдинник" продає власний автомобіль, що використовувався нею у госпдіяльності як ОЗ. Як оподатковувати такий продаж, та чи не втратить підприємство статус платника єдиного податку? Про це все у нашому коментарі до роз’яснення податківців

Оподаткування продажу автомобіля юрособою, платником єдиного податку ІІІ групи

Коментар до ІПК від 27.06.2018 р. №2902/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Статус "єдинника" зберігається!

Проблема постає в тому, що автомобілі – це підакцизний товар. А у "єдинників" торгівля підакцизними товарами під забороною. Також, "єдинники" мають здійснювати ті види діяльності, які зазначені в Реєстрі платників єдиного податку. Але чи потрібно зазначати в такому Реєстрі окремий вид діяльності для продажу власних ОЗ? 

Податківці надають (і це вже не в перший раз) позитивні для "єдинника" роз’яснення. 

 

Щодо підакцизних товарів

За загальним правилом, не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб’єкти господарювання (юрособи та фізособи - підприємці), які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів, крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізосіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива та столових вин (пп. 291.5.1.3 ПКУ).

Але податківці вважають, що підакцизні товари, з яких вже був сплачений акцизний податок, котрі вже були реалізовані кінцевим споживачам, втрачають статус підакцизних товарів, оскільки в разі повторного їх продажу в якості товарів бувших у використанні, чинне законодавство не передбачає повторного виникнення у відповідного суб'єкта господарювання зобов'язання щодо нарахування та сплати відповідного акцизного податку та не встановлює ставки акцизного податку на відповідні вживані транспортні засоби.

Враховуючи вищенаведене, юрособа - платник єдиного податку має право здійснити операцію із продажу транспортного засобу, який обліковувався на її балансі, без втрати статусу "єдинника". 

 

Щодо продажу ОЗ і виду діяльності

За загальним правилом, у разі здійснення видів діяльності, які не зазначені в Реєстрі платників єдиного податку, суб’єкти господарювання зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності (абз. 7 пп. 298.2.3 ПКУ).

Однак податківці роз’яснюють, що оскільки продаж легкового автомобіля, який обліковується на балансі підприємства у складі основних засобів та використовувався у господарської діяльності, не є обраним видом діяльності, то така одинична господарська операція не є підставою для переходу на загальну систему оподаткування та не потребує внесення відповідних змін у види господарської діяльності, що зазначені в реєстрі платників єдиного податку.

Про продаж автомобілю як товару читайте у нашій аналітиці>> 

 

З якої суми сплачуємо єдиний податок?

Пунктом 292.2 ПКУ передбачено, що при продажу основних засобів юрособами - платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів.

Однак, якщо основні засоби реалізуються після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

Також, про оподаткування ЄП продажу основних засобів підприємцем-"єдинником" ми писали тут>> 

 

 

ПДВ

Якщо підприємство сплачує єдиний податок за ставкою 3% і, відповідно, є платником ПДВ, при продажу автомобіля виникають і зобов’язання з ПДВ.

При постачанні основних засобів база оподаткування ПДВ визначається відповідно до п. 188.1 ПКУ. А саме  - виходячи з їх договірної вартості.

При цьому база оподаткування операцій з постачання необоротних активів (до яких належать і ОЗ) не може бути нижчою за балансову (залишкову) вартість за даними бухобліку, що склалася станом на початок звітного періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів, що властиво підприємцям, - виходячи із звичайної ціни).

Таким чином, незалежно від того, яка сума буде об’єктом оподаткування ЄП при продажу автомобіля, базою оподаткування ПДВ для юрособи буде договірна вартість такого автомобіля не нижче балансової (залишкової) вартості такого активу, визначеної в бухобліку.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»